Lehet a lustaság pozitív?

villanymotor, új motor

Az ipari fejlődés a motorok révén vált elérhetővé, az emberek ezeknek feltalálásával lényegében megalapoztak az automatizálás folyamatának, a robottechnikának. Ezeknek eredményeképpen létrejöhetett az a jóléti társadalom, melyet ma ismerünk. Meglepő az, hogy mindez egészen apró ötletek révén tudott kialakulni, mint amilyen az elektromosság feltalálása is volt.

Az emberek a legtöbb esetben nem is tudták, hogy milyen cél elérésében játszik nagy szerepet egy találmányuk, egyszerűen  kerestek, kísérleteztek,  és találtak valami újat. Máskor viszont tudatos volt a fejlődés irányába tett lépéssorozat, mert az emberben van egy olyan jófajta lustaság, hogy könnyebbé akarja tenni a lehető legtöbb munkafolyamatot, hogy aztán másokra fókuszálhasson. Lényegében egy a lustaság adja a fejlődést a későbbiekben.

A villanymotor feltalálásához részben a véletlen, részben pedig ez a fejlődést előidéző lustaság vezetett: kikísérletezése egy igazi csapatmunka volt, nemzetközi szinten rengetegen dolgoztak rajta. A villanymotor egy olyan eszköz, amit kisteljesítményű formában akár otthoni körülmények között is előállíthatunk, ezért is szoktak fizikaórán is ezzel kísérletezni a gyerekek, ezért hangozhat sokak számára ismerősen a villanymotor kifejezés.

A nagy teljesítményű villanymotorok mindenféle ipari eszköz működtetésében komoly szerepet játszanak. Fontos terület például a közlekedés is, ha villanymotorokról van szó, mivel a repülő- és az autóipar is nélkülözhetetlennek tartja ezeket a találmányokat mind a mozgatásban, mind az emelésben. Élelmiszeriparban inkább a futószalagok mozgatásában játszanak komoly szerepet ezek a motorok, ugyanez igaz a szórakoztatóiparra is.

Bár magas szintre fejlesztettük őket, mégsem ért véget a villanymotor-projekt. Jelenleg egy svéd kutatócsoport hatfázisú villanymotor kialakításán dolgozik, mely az autóiparban és a légi- és vízi közlekedésben is jelentős szerepet fog kapni. Az ilyen típusú motorokkal kapcsolatban az a korábbi tapasztalat, hogy magas fordulatszámon brutális nyomatékot tudnak elérni, tartós nagy teljesítményre voltak képesek, ez ettől az új prototípustól is az elvárás, ezért is várják már számos területen a bevetését.