Gyakori előítéletek az állásajánlatok tekintetében

állásajánlatok

Az álláskeresés nem is annyira egyszerű folyamat, mint elsőre gondolnánk. Nem csupán a fizetés és a tevékenységi kör lényeges, hanem számos egyéb tényezőt is szükséges megfontolni a választás során. Gyakran megesik, hogy az álláskeresők kategorikusan és felületesen válogatnak az állásajánlatok között.

Ez persze érthető, de sajnos előfordul, hogy nem hoznak kellően hatékony döntést, illetve olyan állásajánlatokat hagynak figyelmen kívül, amelyek részleteiben jóval testhezállóbbak, mint azok, amelyek külsőre vonzónak látszanak. Manapság szerencsére egyre elterjedtebb, hogy munkaerő-szervező szakemberek segítenek az állásajánlatok közvetítésében és a mentorálásban. Annak érdekében, hogy jobban megérthessük ezt a témát, szeretnénk rávilágítni, hogy melyek azok a tipikus előítéletek, amelyek az állásajánlatok szűrésekor leggyakrabban felmerülnek – sok esetben látens módon.

Javadalmazás pontossága:

Az állásajánlatokban gyakran olyan fizetési ígéreteket olvashatunk, amelyeket érdemes jobban szemügyre venni, sőt az utánaszámolás is hasznos lehet. Mindenekelőtt figyeljünk oda a nettó/bruttó különbségre. Emellett vizsgáljuk meg, hogy kezdő fizetésről van-e szó, illetve milyen ütemű béremelést helyeznek kilátásba. Előfordulhat, hogy egy állásajánlatnak jóval erősebb a növekedési potenciálja, ezért nem kell elriadni az alacsonyabb kezdő fizetéstől. Végül érdemes megnézni az összképet: milyen egyéb juttatások gazdagítják a javadalmazást (cafeteria, céges telefon/autó..stb.)?

Munkaidő mennyisége:

Hajlamosak vagyunk többet dolgozni egy nagyobb bérért, de vajon megéri-e? Tisztázzuk magunkban, hogy valójában milyen érzés napi 10-12 órát dolgozni, vagy való-e nekünk a túlóra? És egyáltalán mennyi szabadidőnk marad, ha az utazást, ebédszünetet is beleszámoljuk?