A műfű a túlmelegedés következtében élhetetlen

kislány a fűben

Kényelmes és költséghatékony megoldást jelent sokak számára a műfű telepítése. A valósághű kivitelek még esztétikusnak is mondhatók, de valóban igazi megoldást nyújtanak a kertészkedésben kevésbé érdekeltek számára, és nyugodt, felhőtlen pihenést tesznek lehetővé?

A kiábrándító valóság az, hogy bármilyen tökéletes látványt is nyújt a műfű, sosem érhet egy valódi gyep nyomába annak minden gyengesége, körülményessége és hiányossága ellenére sem. Hogy miért? Aki megkísérelt már végig sétálni a nyári forróságban egy műfűvel borított területen, azonnal tudni fogja a választ: a műfű elviselhetetlenül felforrósodik a nyári nap hevében. Ugyan minőségében a forróság nem tesz kárt, színét is megőrzi, ahogyan ezt a műpázsitok forgalmazói termékleírásukban is ígérik, viszont a rövid távon elvárt haszna, hogy az ember sétálhasson rajta egyet kedve szerint, az bizony elvész. Bizonyított tény, hogy a tűző nap a műfüvet 60-70 fok közti hőmérsékletre hevíti, aminek már a gondolata is ijesztő, és senki sem kívánja a talpa alatt érezni a perszelő hőt.

A fentiekből következik, hogy amíg a napsugarak intenzíven érik a felületet, sem gyermekeinket, sem háziállatainkat nem engedjük ki szívesen a szintetikus gyepszőnyegre játszani vagy szaladgálni, mert komoly sérülés veszélye fenyeget, és a hőérzetünk is elviselhetetlen a közelében. Vízsugárral átmenetileg enyhíthető a probléma, de mivel a párolgás hamar végbemegy, mire a pázsitunk felszárad és elfoglalhatóvá válik, gyakorlatilag újra át is melegszik.

Érdemes ezt a szempontot is mérlegelni a választás során, és ha mindenképpen szintetikus gyepet szeretnénk, döntően árnyékos területre javasolt a telepítése.