A diákmunka haszna munkáltatói részről

diákmunka

Diákként egyre több lehetőség adódik, hogy az ember kipróbálhassa magát a munka világában. Sok vállalat kifejezetten szívesen alkalmaz diákokat a könnyebb, gyorsan betanulható munkakörökre, mert a diákmunka számukra is kedvező, egy munkaerő közvetítő céggel szerződnek, nem magával a munkavállalóval, így az adminisztratív feladatok terhei lekerülnek a vállukról.

A diákmunkások felvétele sem őket terheli, számukra az egyetlen feladat, hogy megadják partnerük számára, hogy konkrétan melyik időpontban, milyen időtartamra hány fő munkaerő jelenlétét igénylik. Ezt követően már a diákmunka közvetítő feladata, hogy gondoskodjon a megfelelő létszámról.

Jellemzően olyan munkakörökre keresik a diákok segítségét, ahol a cégen belül is nagy a fluktuáció, tehát sűrűn váltják egymást az adott munkakört betöltő kollégák, ezáltal hagyományos munkavégzés mellett a munkáltatónak rengeteg kötelezettsége lenne az interjúztatással, munkaerő felvételével, be- és kijelentésével, bérszámfejtéssel, és még sorolhatnánk.  Ehelyett diákmunkások bevonásával elegendő az összesített munkabért elutalni a közvetítő szervezet számára, és az ő feladatuk mindezeknek az intézése, a munkabérek személyenkénti kiutalása.

Összefoglalva elmondható, hogy munkáltatóként érdemes elgondolkodni a diákmunka lehetőségén, mivel a közvetítő szervezet feltehetően előszűrést is végez, hogy az adott feladatra leginkább alkalmas tanulók kerüljenek be a pozíciókba. Azért is érdemes diákokat foglalkoztatni, mert amennyiben hosszabb távon kitartanak a rájuk bízott feladatok elvégzésében, és jó színvonalon teljesítik munkájukat, később már jó ismerősként főállásban is bekerülhetnek az adott munkáltatóhoz, megspórolva ezzel a kezdeti bizalmatlansági szakaszt, illetve a betanítás fázisát.