Hinta-palinta: a hinta pozitív hatás a gyermek fejlődésére

  • december 2, 2022
  • admin
  • Hinta-palinta: a hinta pozitív hatás a gyermek fejlődésére bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • Játék
hinta

A gyerekjáték piacon egyre többféle hintát találhatunk, egészen kicsi kortól felnőttig. Szakemberek többsége megegyezik abban, hogy a hinta használata sokban hozzájárul az egészséges fejlődéshez. Milyen élettani hatással van a gyerekekre (és felnőttekre) a hintázás?

Nyilvánvaló, hogy sok örömöt okoz a hintázás, a gyerekek képesek önállóan játszani, miközben jól lefárasztja őket a mozgás. Mindeközben fejlődik a fizikai állóképességük, kognitív és szociális készségeik is. Ez mit jelent pontosan? A hinta segít az egyensúlyzavarok kiegyenlítésében, így már csecsemőkorban elkezdhetjük a picit hintáztatni, csak a javát fogja szolgálni. A mozgásfejlődésben a helyes egyensúly borzasztóan fontos, hisz az egyik fő alapja az átfordulásnak, kúszás-mászásnak, végezetül az ülésnek és az állásnak.

Mára az is egyértelmű, hogy a különböző mozgások pszichésen is hatnak a ránk. A hinta ritmikus ringatása nyugtató hatással rendelkezik, segíti feloldani a szorongásokat, félelmeket – ezért van, hogy sok felnőtt is szívesen hintázik, amikor meg szeretne nyugodni. Nem csak lelkünket ápolja, de megfigyelhető, hogy segít a tanulásban is. Azok a gyerekek, akik sokat használják a hintát, könnyebben veszik az írás-olvasás nehézségeit, jobban megy nekik a sortartás, a betűket kevésbé cserélik fel. Ez annak köszönhető, hogy a hinta használata erősíti a két agyféltek közötti kommunikációt.

Fél a gyermek a hintázástól? Erőltetni nem szabad, de érdemes időt és energiát fektetni abba, hogy megszeresse valamelyik változatot, akár egy hintaszéket. Amennyiben ‘ellenáll’, érdemes megvizsgálni gyermekorvossal, hátha egyensúly érzékeléssel összeköthető probléma áll emögött.