vucsics” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Szerbia új utakon: a szélsőjobbról a centrumba

2015. május 18.

Az Szerb Haladó Párt (SzHP) nagy utat tett meg 2008-tól napjainkig. Tomiszláv Nikolics jelenlegi elnök és Alekszandar Vucsics jelenlegi miniszterelnök ebben az évben több társukkal együtt kiléptek a Szerb Radikális Pártból, mert országuk jövőjét Vojiszláv Seselj pártvezérrel ellentétben, az EU-ban képzelték el és megszavazták az EU-val kötött Stabilizációs és Társulási Megállapodást. Az egykori kispárt, ma Szerbia kormánypártja. Vucsics és Nikolics pálfordulása nemcsak otthon sikeres, hanem külföldön is: Szerbia ma már inkább partnere Brüsszelnek és Washingtonnak, mint Moszkvának. A 2014 óta hivatalban lévő Vucsics kormányfőre hatalmas munka vár, hogyan lehet kihozni Szerbiát abból a veszedelmes stagnálásból, amelybe az ország az elmúlt két évtizedben jutott. A szerb kormányfő Joe Biden alelnök meghívására hamarosan Washingtonba utazik.

A szerbiai belső politikai küzdelem, amely az elmúlt évtizedekben rendkívül viharos volt, kezd tisztulni és ezzel új távlatok nyílhatnak a szerb társadalom egészének. 2012 óta sajátos belső konszolidáció zajlik az országban, amelynek fő ereje a Szerb Haladó Párt (SzHP) és ennek a folyamatnak az arca pedig Alekszandar Vucsics, aki 2014 nyara óta Szebia miniszterelnöke. Párttársa, Tomiszláv Nikolics pedig már három éve az ország elnöke.

Teljes cikk

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Sok hűhó – miért is? Választások Szerbiában

2016. április 29.

A Szerb Haladó Párt (SNS) mert kockáztatni. A párt vezetése előrehozott választások mellett tette le a voksát még az év elején, annak ellenére, hogy két évvel korábban a párt nagy győzelmet aratott. Legutoljára 2014. március 16-án voltak parlamenti választások Szerbiában, akkor az SNS 48,35 százalékot kapott, amely a 250 tagú képviselőházban 158 parlamenti helyet jelentett. Ezzel a párt akár egyedül is kormányt alakíthatott volna. A pártelnök Aleksandar Vučić azonban nem ezt választotta: koalícióra lépett a Szerbia Szocialista Pártjával (SPS), amely akkor a voksok 13.49 százalékát nyerte el, s ez a parlamenti matematikában 44 helyet jelentett. Ebből nem lett ugyan kétharmad, de lett középerős kormányzás. Vagy mégsem? Az SPS, vagy annak elnöke Ivica Dačić, a 2012-14 közötti miniszterelnök, Vučic alatt „csak” külügyminiszter, túl sokat követelt? Vagy az SNS-nek túl sokat kellett adnia a koalíciós társnak? Úgy tűnik Vučić miniszterelnök megelégelte a koalíciós torzsalkodásokat és párttársával, Tomislav Nikolić köztársaság elnökkel 2016. április 24-ére új választásokat íratott ki.

A Szerb Haladó Párt - úgy tűnik - a parlamenti matematika rendszerében nem sokat nyert. De egy választás nem csak erről szól. A párt a voksok 48.26 százalékát kapta, nagyjából ugyanannyit, mint két évvel ezelőtt. Ez egyelőre 27 parlamenti hellyel kevesebbet jelent, mint a korábbi eredménye, de persze ez még sokat változhat, hiszen sok helyütt a Szent György napi szavazás eredményének felülvizsgálata folyik, sőt több körzetben megismétlik a voksolást. Akár még 26 mandátum helye is megváltozhat. Több párt esetében kétséges, hogy elérték-e a parlamenti küszöböt, vagy sem. Így a töredék szavazatoknak sokkal  nagyobb jelentősége van a mostani megmérettetésen, mint két évvel ezelőtt.

Teljes cikk

Oláh Dániel

A Vezetőképző program hallgatója, Mathias Corvinus Collegium

Vucsics emeli a tétet és mindent visz

2017. április 06.

Szerbiában április másodikán köztársasági elnököt választottak. A kormányzó Szerb Haladó Párt a regnáló Tomiszlav Nikolics helyett Alekszandar Vucsics miniszterelnököt jelölte a posztra, aki a várakozásoknak megfelelően már az első fordulóban megszerezte a szavazatok több mint felét. A kormányfői szék államfői hivatalra cserélése nem szokatlan Közép-Kelet-Európában: az orosz Putyin-Medvegyev kettőstől sem állnak távol a helycserék, és az utóbbi időben a szomszédos országokban is több próbálkozás született. Robert Fico például Szlovákiában, Victor Ponta pedig Romániában igyekezett miniszterelnöki ismertségét az elnöki pozíció megszerzésére használni. Oroszországot kivéve azonban az elmúlt években a látszólag politikán kívülről érkező „civil” jelöltek arattak váratlan sikereket: Andrej Kiska szlovák, Klaus Johannis pedig román államfő lett.

Látszólag korántsem volt indokolt, hogy a szerb miniszterelnök is induljon az elnökségért. A korábbi elnök az a Tomiszav Nikolics, akivel Vucsics 2008-ban közösen alapította meg a Szerb Haladó Pártot (SzHP), miután kiváltak a korábbi diktárorral, Szlobodan Miloseviccsel együttműködő Szerb Radikális Pártból. Nikolics indult volna a második ciklusáért is, ezt azonban a kormánypártok, köztük a haladók legfontosabb kolíciós partnere, a szocialista Ivica Dacsics is ellenezte. Nikolics támogatottsága egyébként nem tűnt elhanyagolhatónak, olyannyira, hogy közvéleménykutatások szerint a választás második fordulójában legyőzhette volna a legerősebb kihívókat is. A kormányzó pártok azonban közvéleménykutatásokra alapozva döntöttek a Nikolicsnál is népszerűbb Vucsics mellett.

Teljes cikk