vita” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Közös színpadon, közös képernyőn

2016. szeptember 27.

Legutóbbi posztom végén még elképzelhetetlennek neveztem a feltartóztathatatlanul közelgő eseményt, azt, hogy az amerikai elnökválasztások két nagy riválisa közös színpadra álljon, és egymással vitázzon. A nap mégis eljött szeptember 26-án, keleti parti idő szerint este 9-kor New York Citytől nem messze, Long Islanden, a Hofstra Egyetemen. Napokkal a vita előtt a kommentátorok már szuperlatívuszokban beszéltek a médiaeseményről, minden idők legnagyobb nézettségét elérő politikai eseményét előre jelezve. A várakozások ennél magasabbra nem is emelkedhettek, amikor végre elérkezett a hétfő este.

A máskor zárásig tömött kis olasz étteremben fél kilencre teljesen elfogytak a vendégek, a pincérek unottan szegezték tekintetüket a képernyőre, ahol a CNN műsora ment. A hírcsatorna reggel óta a vita helyszínéről adta műsorát, és valóságos extázisban készült a nagy esti show-ra. Mi is siettünk haza, ezt a műsort elejétől a végéig látni kellett. Ha csak az összefoglalókat, vagy másnapi tudósításokat néztem volna meg, már csak az alaposan megrágott, mások által megemésztett véleményt kaptam volna, ami a választások idején különösen pártossá váló amerikai hírmédiában nagyon messze tud esni a valóságtól.

Teljes cikk

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Kutyák elengedve, gyeplő a lovak közé

2016. október 11.

Amerika nagyszerű ország, az amerikaiak többnyire roppant kedves és szeretetreméltó emberek. Ez a megállapítás akkor is igaz, ha néhány amerikainak vannak idegesítő szokásai, például az, hogy kis közép-európai országokat szeretnek jó tanácsokkal ellátni a kulturált demokratikus verseny, a közéletet mérgező kirekesztő beszéd elleni fellépés, vagy épp a tisztességes kampányeszközök témájában. Nem hiszem, hogy ez a néhány aggódó amerikai barátunk mostanában készülne változtatni ezen a szokásán, bár csendben kicsit remélem. Az azonban biztos, hogy 2016 után, ha majd ezen az elnökválasztáson túl leszünk, az ilyen kioktatásokat nehéz lesz komoly arccal végighallgatni. Mert ahogy itt elengedték a kutyákat, ahogy bedobták a gyeplőt a lovak közé, olyat még senki nem látott. A kampány finisébe érkeztünk, amire Amerika mindig emlékezni fog, pedig már most szeretné elfelejteni az egészet.

Szombat reggeltől nem tudtam úgy tíz percnél tovább bármilyen hírcsatornát nézni, hogy ne bukkanjon elő egy tizenegy évvel ezelőtt készített furcsa felvétel egy érkező buszról, amely egy akkor futó tévéműsor vezetőjét és sztárvendégét, Donald Trumpot hozza. A busz még csak közeledik, de a hang tisztán hallható, amikor épp nem fütyülik ki a párbeszéd szaftosabb részleteit. Nincs mit szépíteni rajta, a beszélgetés inkább tűnik nagyotmondási hajlamtól és fékevesztett libidótól túlpörgött pubertás korú srácok üres fecsegésének, mintsem komoly korú és státuszú férfiak eszmecseréjének. Durva szöveg? Igen, az. Meglepő és váratlan? Aligha. A republikánus jelölt egy pillanatig nem csinált titkot nőkhöz fűződő viszonyából. Miután a fél életét a kamerák kereszttüzében élte, ez nem is ment volna neki.

Teljes cikk