villamosenergia” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Nincs felmentés!

2015. március 04.

Ha az energiahordozókhoz egyszer oly könnyen jutunk hozzá, mint ahogy ezt mostanság az amerikaiak teszik, a többi majd megy magától... - gondolhatnánk, ha a szokásos publicisztikai felületességnél maradunk, s nem nézünk utána alaposabban a kérdésnek. Az Egyesült Államokban tapasztaltak azonban figyelmeztetőek: az olcsó gáz előnyeinek kihasználása nem ad felmentést az energiarendszerek működtetési módjának gyökeres átalakítása alól.

A villamos energia hálózat hatalmas technológiai és emberi rendszer, mely termelő berendezések ezreit kapcsolja össze energiafogyasztók millióival. A hálózat több komoly kihívással szembesül a következő két évtizedben. Az új technológiák eközben értékes lehetőségeket teremtenek a felmerülő problémák kezeléséhez. A kínálkozó lehetőségek felismerésének és megragadásának elmulasztása a hálózat megbízhatóságának leromlását és a költségek jelentős növekedését eredményezheti, számos közpolitikai cél elérését is veszélyeztetve - figyelmeztetett már az évtized elején a Massachusetts Institute of Technology tanulmánya.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Klímacsúcs: zöldül Amerika, zöldül a világ

2015. december 18.

Az elmúlt héten jelentős eredménnyel zárult 195 ország részvételével a párizsi klímacsúcs. A világ országai megállapodtak egy öt évente felülvizsgálandó keretrendszerben, amely a globális felmelegedést 2 Celsius fok alatt tarja. Az egyezmény leszögezi, hogy a káros anyag kibocsátás csökkentésében a fejlett országoknak kell élen járnia, saját csökkentési erőfeszítéseik kiterjesztésével és a fejlődő országok ilyen irányú támogatásával, évente 100 milliárd USA dollárt meghaladó mértékben. Igaz, az Egyesült Államok szenátusa valószínűleg nem ratifikálja az egyezményt, - ahogy a korábbi, kyotói jegyzőkönyvet sem tette- viszont az adminisztráció az egyezmény elvei alapján fog döntéseket hozni.

Ezen döntéseket megelőzve viszont dübörögve zöldül az amerikai áramtermelés ugyanis új növekedési csúcs beállítására készül az idei évben a naperőmű iparág. A harmadik negyedév adatai alapján készült jelentés szerint a naperőművek beépített teljesítménye az idén jelentősen meghaladja a 25 GW-ot. Ez utóbbi mérték csaknem 4-szerese a magyar villamos energia rendszer éves csúcsterhelésének. Ugyancsak impresszív szám, hogy ez a mennyiségű „napenergia” több, mint  4 millió amerikai háztartás villamos energia igényének kiszolgálására elegendő.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Kína a környezetvédelem bajnoka?

2017. február 24.

Számos elemzés szól arról, hogy Donald Trump hivatalba lépésének és egy esetleges izolacionista fordulatnak egy járulékos nyertese lehet (Oroszország), valamintkét járulékos vesztese: az Európai Unió és a Kínai Népköztársaság. Utóbbi került Trump célkeresztjébe. Kína egyelőre még visszahúzódó és békés óriásként viselkedik a világpolitikában, ám egyre több katonai és biztonságpolitikai elemző veti fel egy lehetséges kínai-amerikai gazdasági háború eszkalálódásának, és fegyveres konfliktussá alakulásának lehetőségét. A Trump által kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadó, Steve Bannon például 2016 márciusában tett nyilatkozatában azt mondta, hogy tíz éven belül háborúra kerül sor az Egyesült Államok és Kína között.

Ha a legrosszabb talán nem is fenyegeti a világot, az nyilvánvaló, hogy az új amerikai adminisztráció protekcionista gazdaságpolitikája kiválthatja Kína haragját. Miközben a jelenlegi amerikai kormány, finoman szólva, szkeptikus a megújuló energiaforrásokkal szemben, a Kínai Népköztársaság eltökélt abban, hogy az energiaszektort minél nagyobb mértékben a megújulókra állítsa át. Peking bejelentése szerint 2,5 billió jüant, azaz 361 milliárd dollárt invesztálnak a közeljövőben a megújulókba. Kína tehát – elsősorban az iszonyú demográfiai nyomás hatására – más utakon jár, mint az újraiparosítás felé törekvő, 300 milliós Egyesült Államok. 2017 januárjában Kína felépítette és üzembe állította a világ legnagyobb naperőművét. A 27 négyzetkilométer kiterjedésű naperőmű megépítése 6 milliárd jüanba került. Mindez mutatja, hogy a Kínai Népköztársaság kormánya nem takarékoskodik, ha egy környezetkímélő, ezáltal hatékony és hangulatjavító beruházásáról van szó.

Teljes cikk