vendéglátás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Öt meglepetés Görögországban: váteszi jóslatok és a prózai valóság

2015. május 06.

Görögország szinte naponta szerepel a nemzetközi hírekben. Ezek a hírek nem tesznek jót a görög országimázsnak, mert többnyire negatív hangvételűek. Ennek leginkább a görög turizmus a kárvallottja, holott ez a szektor húzóágazata az ország gazdaságának. A görög vendéglátás azért próbál magán segíteni: figyelnek a külföldiekre és a szektort új morál hatja át. A szállodások, vendéglősök és taxisok okosan teszik ezt, mert az első kézből nyert tapasztalat, amivel a külföldiek hazatérnek, minden bizonnyal ellensúlya a nemzetközi média kártékony hatásának. A görög turisztikai szektorban dolgozók nagyon is tisztában vannak azzal, hogy ők kétszeresen is vesztesei a korábbi kormányok politikájának: nem részesültek a múltban az osztogatásokból, a válság és a nemzetközi görög országkép romlásának következtében az elmúlt években turisták százezreit veszítették el. Legutóbbi görögországi utazásom során több meglepetés is ért.

Az elmúlt évtizedekben többször is jártam Görögországban. Pár hete szívem és historikusságom ismét visszahúzott az Akropoliszhoz és a Peloponnészoszi-félsziget ókori városaihoz. Miközben csodáltam a tengert, a tájat és a romokat, azt is fürkésztem, hogyan hatott a pénzügyi válság a mindennapi életre. Nem kívánom olvasóimat az ismert hírekkel traktálni: csődbe megy-e az állam vagy kilép-e Görögország az Eurózónából. Ha hihetünk a tragikus sorsú trójai királylány, Cassandra váteszi szavainak, úgyis az a jóslat teljesül be, amelyben senki sem hisz. Lehet, hogy a politikusok, elemzők és újságírók tutti jóslásai csak okoskodások maradnak? Valami teljesen más fog történni Görögországban, mint amit várunk?

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Kesztyűt fel!?

2016. augusztus 26.

Minden magára kicsit is adó magyar ember konyít valamennyire a borokhoz. Borászaink, amint már lehetett szabadabban lélegezni, nem hezitáltak, s nekiláttak a családi hagyományok feltámasztásának. Néhányan egyedül, nyakig eladósodva, mások tőkéstársak segítségével, igen rövid idő alatt csodát műveltek, aminek eredményét mi, fogyasztók évről évre nagy gyönyörűséggel isszuk meg, s alig várjuk, hogy a hegy leve, a legújabb évjárat a palackba kerüljön.

A kommunizmus persze a bor tekintetében is leszoktatott mindenkit a minőségről. Borászaink itt is kemény iramot diktáltak a változás érdekében, s a fogyasztók egy része erre igencsak vevő volt. Divat lett kimagasló nedűket kortyolni, bortúrára menni – a sznobizmus e téren Magyarországon fura mód az értékteremtéshez járult hozzá. A tömeges fogyasztás idomítása még folyamatban van, de hála a borászoknak, hegyközségeknek, e téren is van elmozdulás, elég, ha a bikavér vagy BalatonBor kezdeményezésekre gondolunk.

Teljes cikk