vajdaság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

A Kárpát-medence újrafelfedezése

2015. december 29.

November végén a magyar kormány 50 milliárdos gazdaságfejlesztési megállapodást kötött a Vajdasági Magyar Szövetséggel, miután október 28-án, Újvidéken és Belgrádban a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. két új regionális képviseletet nyitott. Ezzel a magyar kormány megtette az első lépést a 2012-es Wekerle Tervben meghirdetett Kárpát-medencei gazdasági térség megvalósításának irányába. Ennek megfelelően a gazdasági megállapodást és a kereskedelmi képviseletek megnyitását nem csupán vajdasági, hanem tágabb regionális perspektívában is értelmezhetjük. Az új képviseletek ugyanis a Kereskedőház most kiépülő közép-európai kereskedelemfejlesztési hálózatának részeként a Kárpát-medencei regionális gazdasági és kereskedelmi térség megvalósítását aktívan támogathatják. Mindebből úgy tűnik, hogy végre elkezdtük újra felfedezni a Kárpát-medencében rejlő elfeledettnek hitt lehetőségeinket.

Az egyik legfontosabb kormányzati törekvés, hogy az Európai Unióban Magyarország rendelkezzen a GDP-hez mért legmagasabb exportvolumennel. A kereskedelmi kivitel értékének növeléséhez azonban nem kell feltétlenül túlságosan messzire tekintenünk. A külkereskedelem további bővítésében ugyanis a politikai, közjogi és – talán ami a legfontosabb – infrastrukturális széttagoltsága ellenére a Kárpát-medence szomszédos piacai, mint a magyar kereskedelem számára adott természetes célpiacok kitűnő üzleti lehetőséget biztosíthatnak a magyar vállalatok számára. A területre jellemző kis földrajzi távolságok, alacsonyabb szállítási költségek, közös kulturális kódok, potenciális ágazati fejlesztési lehetőségek, valamint a külhoni magyarokkal beszélt közös nyelv ugyanis különösen ösztönzően hathatnak a magyar export és tőkekivitel növelésére, s ezen belül is a regionális magyar-magyar gazdasági kapcsolatok megerősítésére. A kedvező befektetési lehetőségekből adódóan ráadásul a régióban a hazai kis- és középvállalkozások (KKV-k) is versenyképes szereplőként jelenhetnek meg, ezért a Kárpát-medence piacai elsődlegesen számukra nyújtanak alkalmas területet saját pénzügyi helyzetük stabilizálásához és nemzetközi gazdasági tevékenységük sikeres elindításához.

Teljes cikk

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Sok hűhó – miért is? Választások Szerbiában

2016. április 29.

A Szerb Haladó Párt (SNS) mert kockáztatni. A párt vezetése előrehozott választások mellett tette le a voksát még az év elején, annak ellenére, hogy két évvel korábban a párt nagy győzelmet aratott. Legutoljára 2014. március 16-án voltak parlamenti választások Szerbiában, akkor az SNS 48,35 százalékot kapott, amely a 250 tagú képviselőházban 158 parlamenti helyet jelentett. Ezzel a párt akár egyedül is kormányt alakíthatott volna. A pártelnök Aleksandar Vučić azonban nem ezt választotta: koalícióra lépett a Szerbia Szocialista Pártjával (SPS), amely akkor a voksok 13.49 százalékát nyerte el, s ez a parlamenti matematikában 44 helyet jelentett. Ebből nem lett ugyan kétharmad, de lett középerős kormányzás. Vagy mégsem? Az SPS, vagy annak elnöke Ivica Dačić, a 2012-14 közötti miniszterelnök, Vučic alatt „csak” külügyminiszter, túl sokat követelt? Vagy az SNS-nek túl sokat kellett adnia a koalíciós társnak? Úgy tűnik Vučić miniszterelnök megelégelte a koalíciós torzsalkodásokat és párttársával, Tomislav Nikolić köztársaság elnökkel 2016. április 24-ére új választásokat íratott ki.

A Szerb Haladó Párt - úgy tűnik - a parlamenti matematika rendszerében nem sokat nyert. De egy választás nem csak erről szól. A párt a voksok 48.26 százalékát kapta, nagyjából ugyanannyit, mint két évvel ezelőtt. Ez egyelőre 27 parlamenti hellyel kevesebbet jelent, mint a korábbi eredménye, de persze ez még sokat változhat, hiszen sok helyütt a Szent György napi szavazás eredményének felülvizsgálata folyik, sőt több körzetben megismétlik a voksolást. Akár még 26 mandátum helye is megváltozhat. Több párt esetében kétséges, hogy elérték-e a parlamenti küszöböt, vagy sem. Így a töredék szavazatoknak sokkal  nagyobb jelentősége van a mostani megmérettetésen, mint két évvel ezelőtt.

Teljes cikk