ukip” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Fischer Tibor

A fű zöldebb, de…

2015. március 30.

A májusi parlamenti választások Nagy-Britanniában igen izgalmasnak ígérkeznek. A következő hetekben rendszeresen foglalkozunk majd a kampány alakulásával, a lehetséges eredmények valószínű következményeivel. Amolyan irodalmi felütésként elsőként a neves Londonban élő magyar származású író, Fischer Tibor írását közöljük.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

Tisztelet a számoknak!

2015. május 08.

„Nem lehetett hagyni, hogy a számok mechanikus tisztelete megakassza a forradalmi folyamatot” – írta az 1947-es „kékcédulás” választásokról a Magyar Munkásmozgalom Története egyetemi jegyzet. A hál’ Istennek rég elfeledett tankönyvből való idézet tanárom, Nádasdy Ádám memóriájának végtelen kincsestárából származik, mert a mi generációnk számára már csak a szocializmus politikai gazdaságtana és az orosz nyelv (az angol szakon már az sem) volt kötelező tananyag.

Már nem emlékszem, hogy annak idején minek kapcsán került elő ez a nagyszerű mondat, de most, az angol választások előtti találgatások közepette hirtelen eszembe ötlött. Méghozzá akkor, amikor felmerült a lehetséges koalíciós kormányok legitimitása. Egyes vélemények szerint ugyanis ha egyik nagy párt sem tudott volna abszolút többséget szerezni, a legtöbb parlamenti helyet szerző pártnak kell megadni a lehetőséget a kisebbségi vagy koalíciós kormány alakítására, különösen akkor, ha az összes leadott szavazatból (a „popular vote”-ból) is ez a párt kapta a legtöbbet.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

Kalandorok kíméljenek!

2016. július 06.

Az elmúlt napok fejleményei után ezt a kikötést is nyugodtan beírhatnák a brit vezető politikai pozíciók álláshirdetéseibe. Mert bár az EU-ból való kilépést támogatók megnyerték a június 23-i népszavazást, és a politikai vezetők sorra hangoztatták, hogy a nép akaratát tiszteletben kell tartani, a sorozatos lemondások után lassan úgy tűnik, nem lesz, aki kiléptesse a szigetországot az Unióból.

David Cameron azzal ígérte be, majd írta ki a referendumot, hogy bármi lesz is az eredmény, megválasztott miniszterelnökként ő fogja végrehajtani a többségi döntést. Ehhez képest már alig néhány órával az eredményhirdetés után bejelentette, lemond a miniszterelnökségről, és még a kilépés folyamatát beindító 50. cikkely érvénybe léptetését is utódjára hagyja. A lemondás nehezen értékelhető másként, mint a kalandorság megnyilvánulása, ugyanis ha az eredmény meglepő volt is, maga a népszavazás nem váratlan fordulatként érte a miniszterelnököt, nem is kívülről kényszerítették rá, de még csak a pilátusi „disclaimer”-t sem fűzte hozzá, mondván az euroszkeptikusoknak, hogy ha ezt akarjátok, teljesítem a követeléseteket, de mosom kezeimet.

Teljes cikk