trump” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Netanyahu Washingtonban: fordulat az amerikai-izraeli kapcsolatokban?

2017. február 19.

Benyamin Netanyahu izraeli miniszterelnök azok közé tartozik, akik legelőbb találkozhattak Donald Trumppal, a Fehér Ház új gazdájával. E hét szerdája úgy tűnik fontos nap volt az amerikai-izraeli kapcsolatok történetében, mert Trump kimondta azt a mondatot, amelyre Netanyahu már legalább egy évtizede vár: az Egyesült Államok nem tekinti többé kizárólagos alapelvének a közel-keleti békefolyamatban a „két állam” megoldást, azaz hogy létrejöjjön Izrael mellett a szuverén Palesztin Állam is. Ez szakítást jelent az 1993-ben, washingtoni segítséggel megindult Oslói Folyamattal, ami mellett a Fehér Ház urai az elmúlt két évtizedben többé-kevésbé kitartottak. Nem csoda, hogy Netanyahu a sajtónak azt nyilatkozta: „A zsidó népnek és a zsidó államnak nincs nagyobb támogatója, mint Donald Trump.”

Nem kétséges, hogy kevesen örültek úgy a demokraták bukásának a világban, mint Benyamin Netanyahu és követői Jeruzsálemben. Az izraeli miniszterelnök az izraeli-palesztin békefolyamat kisiklatásának politikájával lett a békepárti Shimon Peres ellenében 1996-ban miniszterelnök. Oslo ellenes elveihez azóta is hű maradt, s ezzel elég sok borsot tört Bill Clinton és Barack Obama orra alá, de viszonya George Bush elnökkel sem volt felhőtlen. Hillary Clinton megválasztása istencsapás lett volna Netanyahunak, hiszen Clitonnénak nem csupán elvi, hanem már személyes elszámolni valója is lett volna az izraeli miniszterelnökkel. De ez már mind nem számít, hiszen Donald Trump a Fehér Ház lakója.

Teljes cikk

Oláh Dániel

A Vezetőképző program hallgatója, Mathias Corvinus Collegium

“Vöröspestis” Romániában?

2017. március 05.

Románia az elmúlt években a korrupcióellenes küzdelem élharcosaként tűnt fel, e törekvés azonban 2017 februárjára veszélybe került. A 2003-ban alapított Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nem látszattevékenységet végez: az elmúlt években több tucat köztisztviselőt és politikust küldött börtönbe. Csak 2014-ben több száz köztisztviselő mellett 24 polgármestert, öt parlamenti képviselőt, két volt minisztert és egy volt miniszterelnököt vont felelősségre, több mint 90 százalékuk Ellen pedig ítéletet is hozott. Jelenleg 2100 hivatali visszaéléssel és kétezer hanyag kezelésért vádolt köztisztviselő várja büntetését. 2016 decemberében azonban új, szociálliberális kormányt választottak a román szavazók, amely amnesztiát adott volna a korrupt hivatalnokoknak.

A február elején kezdődő romániai tüntetések kiváltó oka az volt, hogy a Liviu Dragnea vezette erősebb kormányzópárt sürgősségi rendelettel fogadta el a büntető törvénykönyv módosítását, emellett pedig a közkegyelemről szóló törvénytervezetet is elküldte a parlamentnek. A kormányzat e két eszközzel kívánt volna amnesztiát adni a korrupcióért elítélteknek, illetve megakadályozni, hogy a jelenleg is tartó eljárások eredményeként a korrupcióban résztvevő politikusokat elítéljék. Az amnesztia széleskörű lett volna, mivel minden olyan hivatalnokra vonatkozna, aki kétszázezer lej alatti pénzügyi kart okozott hivatali visszaéléseivel. Ez a 14 millió forintnak megfelelő összeg egy román dolgozó eves átlagjövedelmének többszöröse, így nem csoda, hogy a rendszerváltás óta nem látott méretű tüntetések kezdődtek Romániában, követelve az éjjeli tolvajoknak vagy éppen vörös pestisnek nevezett politikai szövetség távozását. Fokozta az indulatokat, hogy a büntető törvénykönyv módosításának egyik kedvezményezettje épp a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke.

Teljes cikk