tpp” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Vidovics Bálint

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok szakértő

Mibe kerül Amerika biztonsága?

2015. augusztus 07.

Az Európai Uniót és az Egyesült Államokat összekötő Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) mellett az amerikai kereskedelempolitika prioritása a világgazdaság 40 százalékát lefedő Transzpacifikus Partnerség (TPP) létrehozása. Fokozódó verseny zajlik a világ legdinamikusabban fejlődő térsége, a kelet-ázsiai, csendes-óceáni régió gazdasági integrációjának vezető szerepéért. A verseny tétje: ki írja a világkereskedelem játékszabályait a 21. században?

„Fontos döntés előtt állunk. Biztosíthatjuk, hogy a világkereskedelmi rendszer a mi értékeinket és érdekeinket tükrözze, vagy átengedhetjük ezt a szerepet másoknak…” Michael Froman az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője és főtárgyalója fogalmazott így nemrég a Transzpacifikus Partnerség jelentőségéről. A jelen formájában 12 kelet-ázsiai és csendes-óceáni ország – név szerint az Egyesült Államok, Japán, Vietnám, Szingapúr, Malajzia, Brunei, Ausztrália, Új-Zéland, Chile, Peru, Mexikó és Kanada – között kötendő nemzetközi szerződés olyan új típusú kereskedelmi megállapodás, amely a vámok és egyéb kereskedelmi akadályok lebontására épülő szabadkereskedelmi övezet létrehozásán túl, egy sor hagyományosan belső szabályozás alá eső kérdést is rendez.

Teljes cikk

Oláh Dániel

A Vezetőképző program hallgatója, Mathias Corvinus Collegium

Van-e Trumpnak gazdaságpolitikája?

2016. november 16.

A katolikusoktól a protestánsokig, a feketéktől a fehérekig, mezőgazdászoktól a szolgáltató szektorban dolgozókig mindenki azt találgatja, hogy mit hozhat számára az Egyesült Államok 45. elnökének programja, de hogy mi van a Trump-csomagban, azt talán még maga a marketingzseni sem tudja. A kampány során tett nyilatkozatai alapján nem egyértelmű, hogy fő bázisa, az értelmiség által sokat emlegetett „vidéki fehér középosztály” lesz a következő négy év nyertese. Az elnökről két dolgot nem tudunk: hogy mi a programja, és hogy mennyire tartja magát ahhoz. Azt viszont tudjuk, hogy bár egyes amerikai egyetemeken gyásznapot ültek a trumpi győzelem másnapján, a tőzsdéken a hangulat nem várt javulást mutatott.

Donald Trump gazdasági programjának előnye, hogy röviden összefoglalható. Szerinte adócsökkentésre van szükség (a gazdagok és a nagyvállalatok esetében is) és deregulációra. Ez a hagyományosan jobboldali képlet indítaná be a gazdaságot, amely többletbevételeket termelve tenné lehetővé az olyan nagy kormányzati kiadási programokat, mint a sosem látott mértékű infrastruktúra-fejlesztés. Noha az elemzők szerint ez a költségvetési hiányok növekedését hozná, a trumpi számítások a következő tíz évre évi 3,5-4 százalékos GDP növekedést és 25 millió új munkahely létrejöttét jósolják.

Teljes cikk