theresamay” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Heckenast László

Újságíró, London

Hol nőnek még kerítések?

2015. augusztus 02.

A Nagy-Britanniát Európával összekötő csatornaalagút calais-i bejáratánál nap mint nap menekültek százai próbálják meg áttörni a biztonsági kordonokat, hogy azután az autókat és kamionokat szállító vonatokon vagy a járműveken belül elrejtőzve átjussanak a szigetországba. Az alagutat üzemeltető Eurotunnel közleményeiben „migráns aktivitásnak” nevezi az incidenseket, amelyek a turista szezon kellős közepén hatalmas fennakadásokat okoznak a forgalomban. A mostani válsághelyzet azonban korántsem egyik napról a másikra alakult ki.

Ez nem csupán Nagy-Britannia és Franciaország problémája, hanem „globális migrációs válság” írja a calais-i helyzetről Theresa May brit és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A Sunday Telegraphban megjelent közös cikkében a két politikus az európai és az afrikai államok segítségét kéri a krízis megoldásához. A múlt héten David Cameron brit miniszterelnök a Cobra kódnevű válságbizottságot is összehívta, majd pénteken telefonon konzultált François Hollande francia elnökkel. A britek extra rendőrkutyákkal, térfigyelő kamerákkal és speciális kerítésekkel igyekeznek segíteni a francia hatóságok munkáját, akik a jelek szerint már nem tudnak megbirkózni az alkalmanként több száz, de egyes becslések szerint ezernél is több menekült láthatóan egyre szervezettebb rohamaival.
A calais-i menekülttábor – a Dzsungel – különböző formákban már 2002 óta létezik. A francia hatóságok – részben a brit kormány nyomására – akkor zárták be a Nemzetközi Vöröskereszt sangatte-i befogadó állomását, és az ott élő menekültek a calais-i kikötő környéki erdőkben vertek tanyát. Céljuk már akkor is az volt, hogy a kamionokba rejtőzve illegálisan brit területre jussanak, ahol azután vagy azonnal menedékjogot kérnek, vagy a sok etnikumú nagyvárosokban könnyen elvegyülve illegális munkából tartják fenn magukat.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

Vicc vagy bosszú?

2016. július 17.

Három héttel az Uniós népszavazás váratlan eredménye és még váratlanabb következményei után az Egyesült Királyság látszólag kezd visszatérni a régi kerékvágásba. Kinevezték az új miniszterelnököt, megalakult az új kormány, még a font is visszaerősödött kicsit. Ahogy telnek a napok, egyre valószerűtlenebbnek tűnik a Brexit győzelem esetére jósolt vészforgatókönyv. Az viszont egyre jobban látszik, hogy az új kormány politikája nemcsak Európa kérdésében fog eltérni elődjétől.

A Magyarországon is népszerű Top Gear autósműsor a szigetországban mindig is a közbeszéd tárgya volt, de most, hogy az új kormány miniszterelnöke és pénzügyminisztere is a műsor mára világhírű volt házigazdáinak nevét viseli (Theresa May/James May, Philip Hammond/Richard Hammond), futótűzként terjednek az ezzel kapcsolatos viccek. Különösen, hogy a Jeremy Clarkson vezette nagy trió kényszerű távozása után újjáélesztett BBC sorozat műsorvezetője, Chris Evans a rossz kritikákra és az alacsony nézettségre reagálva már az első évad után lemondott. A Top Gear népszerűségét jelzi, hogy David Cameron távozó miniszterelnök tréfásan megjegyezte, hogy bár most sok szabad ideje lesz, nem fogja megpályázni a megüresedett műsorvezetői posztot.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

BREXIT: alkotmányjogi vagy érzelmi kérdés?

2016. november 13.

A sajtó nyilvánosságát vágyó PR szakemberek rémálma, hogy a jól megtervezett és előkészített eseményüket beárnyékolja, esetleg teljesen háttérbe szorítja egy váratlan hír berobbanása. Donald J. Trump elnökválasztási győzelmének másnapján Orbán Viktor magyar és Theresa May brit miniszterelnök londoni találkozója sem került a brit sajtó figyelmének középpontjába. Az elnökválasztás időpontja persze előre tudható volt, Trump győzelme azonban ugyanúgy bombaként robbant, ahogy az uniós tagságról szóló brit népszavazáson a kilépés pártiak győzelme. És arra sem lehetett számítani, hogy a 2000 óta baleset nélkül működő croydoni villamos egy éles kanyarban épp aznap hajnalban borul az oldalára, hét halálos áldozatot követelve, ami szintén vezető hír volt a lapokban.

De most talán egyik fél sem bánta, hogy a megbeszélések nem kerültek reflektorfénybe. Theresa Mayt ugyanis már korábban azzal vádolta Brüsszel, hogy a Brexit tárgyalások előtt éket akar verni a tagállamok vezetői közé, a magyar miniszterelnököt oly sokszor bíráló uniós politikusoknak pedig újabb muníciót adhat, ha Budapest Brexit ügyben együttműködőbbnek látszik a hivatalos uniós álláspontnál. Az pedig köztudott, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök egyenesen megtiltotta, hogy a kilépési szándékot hivatalosan is jelző 50. cikkely aktiválása előtt az EU-nevében bárki formálisan tárgyaljon a britekkel.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

Brexit - Bizonytalanság eloszlatva

2017. január 23.

A múlt héten még azt írtam ugyanitt, hogy nagyon keveset lehet tudni arról, mit ért Theresa May brit miniszterelnök a Brexit alatt. A kormányfőnek a Nagy-Britanniába delegált diplomaták előtt kedden tartott beszédéből viszont már egészen pontos definíció olvasható ki.

Miniszterelnöksége eddigi legjobb teljesítménye – így értékelte a londoni Times Theresa May beszédét, de még a nyíltan Unió-párti lapok is elismerőleg szóltak a beszédről. Sőt, ugyan csak átmenetileg, de a font is megerősödött kicsit. Pedig May csupa olyasmit mondott, amitől a referendum kampányában a maradás hívei még a gazdaság teljes összeomlását vízionálták.

Teljes cikk