tedcruz” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Félhet-e az Egyesült Államok?

2015. november 22.

Megható volt a Marseillaise-t együtt énekelni, még akkor is, ha a teremben ülő legalább 15 ország diplomáciai képviselőinek és a közönség derékhadát adó New York-iaknak kicsit birkózni kellett a francia szöveggel. A nagy befolyású zsidó szervezet, az American Jewish Committee rendezett pár nappal a párizsi terrortámadást követően szolidaritási összejövetelt. Egymást követték a szenvedélyes és tényleg megható felszólalások, élükön kitűnő francia kollégámmal, akinek beszéde hűen tükrözte a franciák – általam feltételezett – pillanatnyi állapotát, ahogy egyszerre volt a lelke legmélyéig megbántva, ugyanakkor rettenetesen elszánt is a november 13-a estéjén megkezdett háború megvívására és megnyerésére.

Az esemény záró szónoka a házigazda zsidó szervezet ügyvezető igazgatója, David Harris volt, aki már egy nappal a terrortámadás után szenvedélyes szöveget tett közzé az AJC honlapján. Harris és szervezete nem hagyott szó nélkül egyetlen radikális iszlám csoport által elkövetett európai támadást sem, idén ez volt a harmadik ilyen összejövetelük, így a rendszeres vendégeknek már kialakulhatott egyfajta képe az érvek típusáról. Ilyen visszatérő elem az amerikai közbeszéd bírálata, amelynek liberális térfelén következetesen próbálják kerülni az „iszlám” fogalmát a terrorcselekményekkel összefüggésben.

Teljes cikk

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Erőszak a kampányban

2016. március 28.

Március 15. idén nem csak nekünk, magyaroknak volt jeles nap. Az amerikai előválasztások folyamatában is fontos mérföldkövet jelentett, hogy az úgynevezett „megakedd” eredményeképp immár mindkét politikai térfélen gyakorlatilag kétszereplőssé vált a jelöltek versenye, miután a szép reményekkel indult Marco Rubio saját államában, Floridában nem tudott nyerni. Elméletileg ott áll még a republikánusok szorítójában a szívós ohiói kormányzó, John Kasich is, de neki még Rubionál is kevesebb delegáltat sikerült eddig begyűjtenie, és egyedül az a lélektani előny tarthatja felszínen, hogy neki azon a bizonyos megakedden sikerült a saját államát és vele 66 delegáltat hoznia, ami az első és eddig egyetlen győzelme volt. Az establishment republikánusok nyomása egyre nő rajta, mivel jelenlétével megosztja a Donald Trump ellen egyre inkább Ted Cruz mögött felálló frontot – a napokban Jeb Bush is beállt az egyre szélesedő támogatói táborba.

Demokrata oldalon elméletben és gyakorlatban is már csak két jelölt küzd egymással: Hillary Clinton, a papírforma és Bernie Sanders, a meglepetések embere. Ahhoz képest ugyanis, hogy milyen múlttal és milyen várakozásokkal futott neki a volt külügyminiszter, New York-i szenátor és First Lady a versenynek, március közepén a biztos delegáltak körében meglévő 1243:975-as vezetése közel sem tűnik olyan meggyőzőnek. Ráadásul, a legutóbbi három demokrata erőpróbán, igaz nem túl jelentős államokban (Alaszka, Washington, Hawaii), elsöprő győzelmet aratott felette Sanders. Matematikai esélye még jócskán van a vermonti szenátornak, ahogy ez igaz republikánus oldalon is a jelenleg élen álló Trump egyetlen esélyes kihívójára, Ted Cruzra is.

Teljes cikk