tüntetés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Nem mindenki konzervatív, aki katolikus

2016. december 23.

Az európai közvélemény tekintete hirtelen ismét Varsó felé fordult, miután a 2017-es költségvetés múlt pénteki ellentmondásos megszavazását követően a Szejm épületét késő este lázongó tömegek vették körül. Ezt pár nappal megelőzően a Rzeczpospolita lengyel napilap közvéleménykutatási eredményeket publikált, melyből kiderült, hogy az ország jövője kapcsán a lakosság körülbelül fele vélekedik borúlátóan. A felmérésből azonban a kormánypárt stabil támogatottsága is kiolvasható. A felszínen tehát úgy látszik, hogy a jelenlegi kormányzat bő egyéves munkája a lengyel társadalom megosztottságához, oszloposodásához vezetett. De jelenti-e mindez a közös keresztény társadalmi alapok felaprózódását?

A múlt pénteki eseményeket kirobbantó szikrát végeredményben az idézte elő, hogy a parlament épületében tüsténkedő újságírók vélt vagy valós téblábolását megelégelő házelnök, Marek Kuchciński javaslata szerint a jövőben csak öt kiválasztott csatorna rendelkezne akkreditációval, míg a többi orgánum egy elkülönített közvetítőközpontban kaphatna helyet. Így amellett, hogy ez az intézkedés a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) számára kifejezetten kényelmes parlamenti légkört teremtene, a sajtónyilvánosság terén is komoly diszkriminációt okozna.

Teljes cikk

Oláh Dániel

A Vezetőképző program hallgatója, Mathias Corvinus Collegium

“Vöröspestis” Romániában?

2017. március 05.

Románia az elmúlt években a korrupcióellenes küzdelem élharcosaként tűnt fel, e törekvés azonban 2017 februárjára veszélybe került. A 2003-ban alapított Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nem látszattevékenységet végez: az elmúlt években több tucat köztisztviselőt és politikust küldött börtönbe. Csak 2014-ben több száz köztisztviselő mellett 24 polgármestert, öt parlamenti képviselőt, két volt minisztert és egy volt miniszterelnököt vont felelősségre, több mint 90 százalékuk Ellen pedig ítéletet is hozott. Jelenleg 2100 hivatali visszaéléssel és kétezer hanyag kezelésért vádolt köztisztviselő várja büntetését. 2016 decemberében azonban új, szociálliberális kormányt választottak a román szavazók, amely amnesztiát adott volna a korrupt hivatalnokoknak.

A február elején kezdődő romániai tüntetések kiváltó oka az volt, hogy a Liviu Dragnea vezette erősebb kormányzópárt sürgősségi rendelettel fogadta el a büntető törvénykönyv módosítását, emellett pedig a közkegyelemről szóló törvénytervezetet is elküldte a parlamentnek. A kormányzat e két eszközzel kívánt volna amnesztiát adni a korrupcióért elítélteknek, illetve megakadályozni, hogy a jelenleg is tartó eljárások eredményeként a korrupcióban résztvevő politikusokat elítéljék. Az amnesztia széleskörű lett volna, mivel minden olyan hivatalnokra vonatkozna, aki kétszázezer lej alatti pénzügyi kart okozott hivatali visszaéléseivel. Ez a 14 millió forintnak megfelelő összeg egy román dolgozó eves átlagjövedelmének többszöröse, így nem csoda, hogy a rendszerváltás óta nem látott méretű tüntetések kezdődtek Romániában, követelve az éjjeli tolvajoknak vagy éppen vörös pestisnek nevezett politikai szövetség távozását. Fokozta az indulatokat, hogy a büntető törvénykönyv módosításának egyik kedvezményezettje épp a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke.

Teljes cikk