támadás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Nem csak konyhakéssel készülnek

2015. március 09.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Az Egyesült Államok Dél-Koreába akkreditált nagykövete elleni támadás drámai képei bejárták a világsajtót. Az arcán megsebesített diplomata, Barack Obama egykori közvetlen munkatársa, Hagel korábbi védelmi miniszter kabinetfőnöke, szöuli kiküldetése előtt a Pentagon ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős helyettes államtitkára volt, vagyis nem véletlen célpont, hanem igazi nagyvad.

Különösen egy olyan merénylő számára, aki tettével a minden évben megrendezésre kerülő USA-koreai közös hadgyakorlat ellen akart tiltakozni. A több tízezer katonát mozgósító, heteken át tartó hadgyakorlat komoly erődemonstráció, ami az észak-koreai rezsimet kellőképpen idegesíti, nem véletlen hát, hogy a diplomata elleni támadást Phenjan rögtön üdvözölte is. A Lippert nagykövetet megtámadó Kim Ki Dzsong korábban már egyszer a japán misszióvezetőnek is nekiesett, akkor épp egy betondarabbal. A híradások arról számolnak be, hogy Kim mostani fegyvere, egy fanyelű kés, a támadás előtt már egy ideje a konferenciateremben az asztalán hevert, de azt senki sem vette komolyan...

Teljes cikk

Tarrósy István

Afrika-szakértő, a PTE Afrika Kutatóközpont vezetője

Zenével a terror ellen

2016. március 30.

Miközben a múlt heti brüsszeli terrorcselekmény szomorítja el sokak szívét, Afrikában újabb és újabb hasonlóan alávaló támadások tizedelik a helyi lakosságot, amelyekről pedig nagyon keveset, vagy szinte egyáltalán nem is hallunk. Március 14-én az UNESCO Világörökség részét képező elefántcsontparti Grand-Bassam város népszerű tengerparti üdülőhelyén, 40 km-re Abijantól, az ország gazdasági központjától lövöldözött az AQIM, azaz az al-Kaida észak-afrikai „szárnya”. Néhány napon belül ismert zenészek fogalmaztak meg egy olyan választ, amely mindenki felé, még az írástudatlanoknak is egyértelmű üzenetet közvetít: „egy cseppet sem félünk tőletek...nem kerülhettek a Paradicsomba”. E dal hatása és általában a zene közvetítő ereje nem először érhető tetten Afrikában.

2015 novembere óta ez volt a harmadik, kifejezetten turista célpont ellen elkövetett terrorista támadás Nyugat-Afrikában. 2015 novemberében Maliban egy hotelt, 2016 januárjában Burkina Fasoban egy kávézót ért támadás. Számos elemző szerint bizonnyal nem ez volt az utolsó, sok ember halálával és sérülésével járó hasonló atrocitás a térségben. A terroristák mozgását különösen elősegítik a könnyen átjárható határok. Ugyan sokszor egyszerűen a természeti adottságok teszik az államok számára területük védelmét szinte lehetetlenné, valójában évszázadok óta kialakult belső vándorlási útvonalak mentén közlekednek a különböző afrikai népcsoportok tagjai – nem igazán törődve azzal, hol is húzódnak a hivatalos államhatárok. Több esetben pedig maga a központi állami gépezet olyan gyenge, maga az állam olyan sérülékeny, hogy nincs kapacitás a határvédelemre. Nagy szükség van a regionális összefogásra, valamint a nemzetközi közösség szerpvállalására is a terrorista cselekmények visszaszorítása érdekében.

Teljes cikk