szakadárok” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Keleten a helyzet változatlan

2015. február 20.

Nem javul a helyzet Ukrajnában. A minszki fegyverszünet egyelőre csak kevés helyen lépett életbe. A szakadárok megnyerték a debalcevei csatát. Ezzel stratégiai előnyöket szereztek az ukrán-orosz sakktáblán. Bármilyen tartós megegyezéstől nagyon távol vagyunk. Németország és Franciaország békéltető szerepe a jövőben is kívánatos, mert a hidegháborús szellem csak így szorítható vissza a palackba. Egyelőre még csak ötlet, hogy ENSZ-békefenntartók érkezzenek a térségbe.

Lehet, hogy hiába utazgatott Angela Merkel és Francois Hollande közel egy hétig az egyes fővárosok között, hogy Kelet-Ukrajnában fegyverszünetet harcoljanak ki. Az újabb minszki megállapodás Kelet-Ukrajna megbékítéséről egyelőre csak reményt keltő történelmi dokumentum, mert hatása a szembenálló felekre elenyésző: egyelőre egyik fél sem tartja be annak pontjait. A Debalceve (Debalcevo) körüli harcok ugyanis tovább folytatódtak és drámai fordulatot vettek.

Teljes cikk

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Új nemzettudat vadhajtásokkal

2015. szeptember 11.

A nemzetközi sajtó figyelme a menekültválság felé terelődött. Valljuk be: joggal. Az élet azonban Ukrajnában sem állt meg, sőt, a kelet-ukrajnai válság új szakaszába jutott. A szakadár régiók - szinte tüntetőleg - azzal is kivonták magukat Kijev szuverenitása alól, hogy 2015. október 25-én az országos önkormányzati választásokon az ott élők nem szavaznak, hanem előtte és utána adják le voksaikat. Az ukrán vezetés egyébként próbált valamit tenni annak érdekében, hogy Donyecket és Luganszkot visszaédesgesse. A parlament 2015. augusztus 31-én heves viták közepette első olvasatban elfogadta az ún. decentralizációs törvényt, amely megindíthatná a két terület sajátos státusát biztosító jogszabályok megalkotását. A jelenlegi tervezet a szakadároknak azonban nem elég, az ukrán nacionalistáknak viszont túl sok. Nem kétséges, hogy új ukrán nemzettudat van születőben számos vadhajtással. Arra azonban az ukrán vezetésnek jövőbeli céljai miatt is figyelnie kellene, hogy Varsóban, Bukarestben, Pozsonyban és Budapesten úgy lássák: Ukrajnában élő nemzettársaik kisebbségi jogai biztosítottak s az ukrán nemzeti hangulat felkorbácsolása nem ellenük irányul.

Az önkormányzati választásokra ott kerül majd sor, ahol Kijev fennhatósága még érvényesül. Donyeckben és Luganszkban biztosan nem, hiszen az előbbiről elnevezett „népköztársaságban" egy héttel korábban, október 18-án; az utóbbiban pedig november 1-én adják le voksaikat az ott szavazásra jogosultak. Az ukrajnai önkormányzati választásokra a kijevi vezetés tájékoztatása szerint azért kerül sor, hogy az önkormányzati képviselők számát csökkentsék. A voksolásnak azonban ennél fontosabb tétje is van. Fekete-fehéren kiderül, hogy meddig tart a Kijev által kormányozott Ukrajna, de fény derül arra is, hogy a kormánykoalíció pártjainak mekkora a népszerűsége. Kinek csökkent a támogatottsága, kié növekedett? Nem jött-e el az ideje a kormányátalakításnak?

Teljes cikk