szabályozás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Energia, ami már olcsóbb Európában

2015. február 09.

Széles körben is jól ismert, hogy a hazai és európai energiaárak az utóbbi időben jelentősen, akár többszörösen is meghaladhatják a gazdasági értelemben véve versenytárs térségekben fizetett mértéket. Az ennek következményeként jelentkező versenyhátrány megszüntetése, vagy legalábbis csökkentése alapvető kihívás a hazai és európai közösségi energiapolitika számára.

Vannak azonban figyelmet érdemlő ellenpéldák is. Ilyeneket találhatunk a ’The International Renewable Energy Agency (IRENA)’ által közelmúltban közzétett éves jelentésében. A napelemekkel előállított háztartási villamos energia költsége Németországban hosszabb ideje csak mintegy fele az Egyesült Államokban tapasztaltaknak.

A jelenségre egyébként éles szemű szakértők már néhány éve felfigyeltek. A témában készült elemzésből a következőket találtam kiemelésre érdemesnek.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Mi mindent befolyásol a norvég alap?

2015. június 05.

A hat hónap múlva sorra kerülő párizsi klímakonferencia előkészületei során fokozott figyelmet érdemelnek a témával kapcsolatos friss hírek. Ezek szerint a norvég parlamentben június 5-én elfogadott, a kormány és az ellenzék támogatását egyaránt élvező indítvány nyomán az igen jövedelmezőnek számító norvég nyugdíjalap visszavonja befektetéseit azon üzleti vállalkozásokból, melyek bevételei vagy kibocsátása 30 %-nál nagyobb mértékben széntüzelésből származnak.

A norvég nyugdíjalap alapvető célja, hogy az Európa legnagyobb kőolaj- és földgáz exportjának hasznából az utókor is részesüljön, illetve az ebből származó bevételek ne fűtsék túl a gazdaságot, ami az ásványi anyagban gazdag országok egyik gyakori problémája. Az alapot 1996-ban hozta létre a norvég állam, növekedési üteme pedig töretlen. Az alap jelenleg a vagyona 60 százalékát részvényekbe, 35 százalékát kötvényekbe, 5 százalékát pedig ingatlanokba fekteti. A részvények nagy aránya miatt az alap Európa legnagyobb részvénytulajdonosa.

Teljes cikk