szélsőjobb” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Szerbia új utakon: a szélsőjobbról a centrumba

2015. május 18.

Az Szerb Haladó Párt (SzHP) nagy utat tett meg 2008-tól napjainkig. Tomiszláv Nikolics jelenlegi elnök és Alekszandar Vucsics jelenlegi miniszterelnök ebben az évben több társukkal együtt kiléptek a Szerb Radikális Pártból, mert országuk jövőjét Vojiszláv Seselj pártvezérrel ellentétben, az EU-ban képzelték el és megszavazták az EU-val kötött Stabilizációs és Társulási Megállapodást. Az egykori kispárt, ma Szerbia kormánypártja. Vucsics és Nikolics pálfordulása nemcsak otthon sikeres, hanem külföldön is: Szerbia ma már inkább partnere Brüsszelnek és Washingtonnak, mint Moszkvának. A 2014 óta hivatalban lévő Vucsics kormányfőre hatalmas munka vár, hogyan lehet kihozni Szerbiát abból a veszedelmes stagnálásból, amelybe az ország az elmúlt két évtizedben jutott. A szerb kormányfő Joe Biden alelnök meghívására hamarosan Washingtonba utazik.

A szerbiai belső politikai küzdelem, amely az elmúlt évtizedekben rendkívül viharos volt, kezd tisztulni és ezzel új távlatok nyílhatnak a szerb társadalom egészének. 2012 óta sajátos belső konszolidáció zajlik az országban, amelynek fő ereje a Szerb Haladó Párt (SzHP) és ennek a folyamatnak az arca pedig Alekszandar Vucsics, aki 2014 nyara óta Szebia miniszterelnöke. Párttársa, Tomiszláv Nikolics pedig már három éve az ország elnöke.

Teljes cikk

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Je suis Charlie???

2015. október 23.

„A mi országunk a fehér emberek hazája. Meg kell őriznünk nemzeti és kulturális egységünket. Nem szeretném, ha Franciaország muzulmán országgá válna!” Ilyen és hasonló kijelentéseket tett a francia menekültválság kapcsán a jobboldali Nadin Morano európai parlamenti képviselő, volt családügyi államtitkár a France 2 közszolgálati televízió egyik szeptember végi adásában. A képviselő rasszista nyilatkozata azonnal heves tiltakozásokat váltott ki, ezért a novemberi regionális választások célegyenesében a republikánus párt jelöltállító bizottsága visszavonta Morano Meurthe-et-Moselle megyei listavezető jelölését. A képviselő idézett kijelentései egy demokratikus politikai kultúrában kétségkívül megengedhetetlenek, ugyanakkor egy fontos tényre mindenképpen rávilágítanak: a francia integrációs politika kudarcot vallott, ezért a vallási és etnikai multikulturalizmus ismét súlyos társadalmi feszültségeket hozott felszínre. Éppen ezért Morano elmarasztalását követően a tisztánlátás érdekében szükségszerűen mérleget kell vonni a francia integrációs politika eredményei felett. A jövőt tekintve a helyzet ugyanis nem túl bíztató.

A legfrissebb népszámlálási adatok szerint Franciaországban 11,5 millió olyan ember él, aki bevándorló (5 millió fő), vagy bevándorlók leszármazottja (6,5 millió fő, közülük 3,1 millió fő már francia területen született). Ebből következően a párizsi kormányzatnak a 66 millió fős francia lakosság több mint 17 százalékának társadalmi integrálódásáról kell gondoskodnia. A sikeres integrációs politika ennek megfelelően politikai hovatartozásra való tekintet nélkül minden kormányzat prioritásai közt szerepel.

Teljes cikk