smer” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Szlovákia választott: Fico a nacionalisták kezében

2016. március 07.

A március 5-én tartott szlovákiai egyfordulós parlamenti választás az előzetes várakozásokhoz képest minden politikai szereplő számára nem várt meglepetést hozott. A Robert Fico miniszterelnök vezette Smer ugyan előre borítékolható győzelmet aratott, de a szociáldemokrata párt által elért eredmény számottevően elmaradt az ezt megelőzően prognosztizált támogatottságtól. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a Smer potenciális koalíciós szövetségesének számító Most-Híd és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szintén drasztikusan alulteljesített. Velük ellentétben az ellenzékinek számító protest és nacionalista pártok azonban földcsuszamlásszerű előretörést értek el, amely az eddigi parlamenti törésvonalakat alapjaiban szabja át. Mindez nehéz feladat elé állítja Ficot, akinek a parlamenti többség biztosítása érdekében minimum hárompárti koalíciót kell alkotnia.

Robert Fico és az általa vezetett szociáldemokrata Smer tavaly ősszel a választási kampánynak nagy reményekkel vágott neki. Azt sejteni lehetett, hogy a Smer 2012-es elsöprő választási sikerét nem fogja megismételni, ezért várhatóan kétpárti koalíciós kormány alakítására fog kényszerülni. A választási eredmények azonban felülírták Fico taktikáját, az eredmények tükrében ugyanis a Smer táborának tavaly november óta tartó fokozatos csökkenése miatt a stabil kormánytöbbség biztosításához a szociáldemokratáknak minimum két koalíciós partnert kell keresniük.

Teljes cikk

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Az ellentétek koalíciója

2016. március 22.

A március 5-én tartott szlovák parlamenti választást követően a győztes Robert Fico nehéz helyzetbe került. Pártja, a Smer ugyanis a várakozásokkal ellentétben alulteljesített, ezért a kormányzati többség kialakítása érdekében négypárti egyeztetésre kényszerült, amelyben a Bugár Béla vezette Most-Híd, a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS), illetve a most debütáló jobboldali Sieť vett részt. A koalíciós tárgyalásra végül a Most-Híd március 19-i Országos Tanácsa tett pontot, amely nagy többséggel hagyta jóvá a párt kormánykoalíciós csatlakozását. A nacionalisták, a multietnikus értékrendet valló Most-Híd, valamint a Sieť jobboldali képviselői által képviselt különböző érdekek azonban könnyen felerősíthetik a négypárti koalíción belüli törésvonalakat, amelyek a történelmi tapasztalatok tükrében a nemzetiségi ellentétek kiéleződését eredményezhetik. Mindez Szlovákia stabil kormányzásában, valamint a közelgő szlovák uniós elnökség sikerességében csak a negatív várakozásokat erősíti.

A március 5-i szlovák parlamenti választásokat követően mindenki számára egyértelmű volt, hogy a Robert Fico vezette Smer vereséggel felérő választási győzelme miatt a jelenlegi kormányzópárt minimum hárompárti koalíció létrehozásával biztosíthatja a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget. A hárompárti forgatókönyv azonban legkönnyebben a két nacionalista párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), illetve az új alakulatnak számító szélsőséges Kotleba-Mi Szlovákiánk Néppárt bevonásával valósulhatott volna meg, amely Ficot mind nemzetközileg, mind pedig belpolitikailag teljes elszigeteléssel fenyegette. A kormányfőnek ezért szükségszerűen nyitni kellett a négypárti megoldás felé, amely hosszas tárgyalások eredményeképpen a Most-Híd, az SNS és az „újonc” Sieť bevonásával március közepén egy négypárti koalíciós egyezményben csúcsosodott ki.

Teljes cikk