shinzoabe” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Emlékezetpolitika patikamérlegen

2015. augusztus 19.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

A „Japan rises again” (Japán újra emelkedik) jelmondat, melyet különböző képi motívumokkal ellátva a szigetországban számos helyen láthat az ember, az Abe-kormány tudatos politikai szándékát jelzi: a nemzeti öntudat megerősítése fontos része a sikeres, immáron kétharmados parlamenti többséget felmutatni képes konzervatív kormány stratégiájának. Amikor 2013-ban a miniszterelnök meglátogatta a Tokió szívében lévő Jaszukuni-szentélyt, a különböző háborúkban elesett japán harcosok emlékművét, az eseményből nagy nemzetközi botrány lett.

Tény, hogy a szentélyhez tartozó múzeumban a – finoman szólva - nem éppen csak védekezésre használt fegyverek mellett a kamikazék személyes történetei, családi fényképei és elszántságukról tanúskodó hitvallásai láttán-olvastán, nem az az érzése támad a látogatónak, hogy itt egy háborúban vesztes, módszereit tekintve gyakran rendkívül brutális katonai hatalom emlékeivel szembesül. A térségben, Koreában és Kínában, de természetesen az Egyesült Államokban is, éppen ezért árgus szemekkel figyelik, hogy hogyan is alakul az emlékezetpolitika, milyen ideológiai támasztékkal tölti be a politikai teret az Abe-kormány.

Teljes cikk

Gesztusok és reálpolitika

2016. május 29.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Nem kétséges, hogy Obama elnöki ciklusának végén – számos elődjéhez hasonlóan – történelmi léptékű nyomot akar hagyni maga után. Erről szólt már a Kubához fűződő kapcsolatok rendezése is, s erre utal a hirosimai látogatás is. Nincs kerek évforduló, hiszen az atombomba 1945 augusztus 6-án hullott a városra, s látványos bocsánatkérés sincs, hiszen az a II. Világháborút követő békerend alapjait vonná kétségbe. És mégis: a főhajtás a több százezer áldozat emléke előtt, az elnöki ölelés az agg túlélőnek egy olyan jelzés, ami a történelmi tudatosságra és a nemzeti büszkeségre oly nagy súlyt helyező Abe japán miniszterelnök szerint is „egy nehéz és csodálatra méltó döntés”, ami „új fejezetet nyit a történelemkönyvekben”.

A cinikus európai szemlélő gyakran melodramatikusnak, sőt giccsesnek tarthatja a Világ első számú hatalma vezetőjének megnyilvánulásait, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy egy-egy Obama-beszéd pátoszos szóhasználatával, túlrajzolt gesztusaival olyan érzelmi hullámokat képes kelteni, amilyeneket politikusi megnyilvánulások csak nagyon ritkán. Gondoljunk csak arra a charlestoni gyászszertartásra 2015 júniusában, amikor beszéde végén rázendített az Amazing grace kezdetű spirituáléra. A hirosimai beszéd is ehhez volt hasonlatos: „A halottak lelke beszél hozzánk, így emlékezünk minden ártatlan áldozatra és a gyermekek néma kiáltására.”

Teljes cikk