seehofer” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

A hídember. Seehofer Budapesten

2016. március 05.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

A bajor miniszterelnöknek sajátos státusza van a német politikában. A legnagyobb és leggazdagabb szövetségi tartomány vezetője egyben a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is. A CSU évtizedek óta folyamatosan kormányoz, olykor koalícióra kényszerülve, de általában önállóan, sőt, néha még kétharmados többséggel is. A regionális párt súlya a berlini kormánykoalícióban is igen nagy, ugyanakkor szinte elképzelhetetlen lenne, hogy egy bajor kormányfőből szövetségi szinten vezető politikus legyen, mivel az északibb tartományokban mindig inkább kicsit megmosolyogják a népviseletre hajazó ruhákat preferáló, kedélyesen népies alakokat, és a fennhéjázó, északi dominanciájú sajtó és közvélemény mindig egy kicsit provinciálisnak tartja a bajor politikusokat.

Ennek ellenére annak idején a legendás Franz Josef Strauss honvédelmi miniszterségig, majd kancellár-jelöltségig vitte, s 2002-ben Edmund Stoiber is csak néhány ezer szavazattal maradt le Gerhard Schröder mögött a szövetségi választásokon.  Ráadásul a CSU bátran felvállalja a hagyományos konzervatív értékrend képviseletét, ami sajátos módon még akkor is igaz, ha tudjuk: olykor megesik, hogy egy vezető politikusnak a titkárnőjétől születik gyereke. A – nevezzük így – felvilágosult konzervatív világnézet arra is kihat, hogy a hagyományosan szigorú iskolarendszer egyúttal a modernizáció és a technikai fejlődés motorjává emelte a tartományt Németországon belül is, de bátran mondhatjuk: Európa-szerte. Laptop és Lederhose (vagyis bőrnadrág) – foglalja össze ez az alliteráló szókapcsolat a bajor világnézet lényegét.

Teljes cikk

Fékezett habzású radikalizmus

2016. július 28.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Az ugyebár ritkán szokott előfordulni, hogy egy vezető politikus kiáll a nyilvánosság elé, hamut szór a fejére, bocsánatot kér a tévedéseiért, majd egy gyökeresen más irányvonalat hirdet meg, mint amit addig képviselt. Ehelyett – ha a régi irányvonal kudarca nyilvánvalóvá vált - általában az szokott történni, hogy szóhasználatában, gesztusaiban kitart korábbi irányvonala mellett, ugyanakkor olyan kezdeményezésekkel él, amelyek azért mégis csak az eddigi gyakorlat megváltoztatását jelzik.

Valami ilyesmivel próbálkozott a német kancellár csütörtök déli kormánynyilatkoztatában, amelyet az elmúlt napok, hetek németországi terrorcselekményei nyomán, szabadságát megszakítva Berlinben tett, újságírók előtt. Megismételte sokat idézett mondatát, mely szerint „Wir schaffen das”, vagyis a menekültek integrációja sikerülni fog, mert Németország egy erős ország. S miközben persze elítélte az erőszakos akciók elkövetőit, igyekezett világos különbséget tenni a valóban segítségre szorulók tömege és „a befogadó államból, a segítő önkéntesekből gúnyt űző terroristák között. Az akciókat „civilizációs tabudöntögetésnek” nevezte, melyek gyűlöletet szítanak a vallások között és „fel akarják bomlasztani azt az életformát, ahogy mi élünk.”

Teljes cikk