regionálisválasztások” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Regionális választások a terror árnyékában

2015. november 20.

Franciaországban a tragikus péntek 13-i terrortámadások össztársadalmi sokkhatása alatt december 6-án és 13-án kétfordulós regionális választásokat tartanak, ahol a 13 francia régió döntéshozatali testületeinek 1757 mandátumát újítják meg. A legutóbbi, 2010-es regionális választások a gazdasági válság okozta kiábrándultság miatt az kormányzó jobboldallal szemben elsöprő baloldali győzelmet hoztak. Sarkozyék azonban az idén tavasszal újjászervezett jobboldallal revansra készülnek, amire az előzetes mérések szerint minden lehetőségük adott. Mindeközben a szélsőségesen bevándorlás-ellenes Nemzeti Front várhatóan két régióban is győzni fog, a többiben pedig stabil pozíciókat fog kialakítani, ami kétségkívül a regionális politizálás radikalizálódását fogja eredményezni. Azt azonban pontosan még nem lehet látni, hogy a terrortámadások milyen irányba rendezik át a politikai erőviszonyokat.

A soron következő francia regionális választásokat övező politikai küzdelmeket a szokásosnál is nagyobb figyelem veszi körül, aminek alapvetően két fő oka van. Egyfelől mindenki tudni szeretné, hogy a párizsi terrortámadások, valamint a kifogyhatatlan utánpótlással rendelkező migráció milyen hatást gyakorolnak a francia belpolitika jól tapasztalható radikalizálódási folyamatára. Másfelől pedig a politikai pártok számára a 2017. áprilisi köztársasági elnökválasztás előtt ez jelenti az utolsó komolyabb megmérettetést. Ebből adódóan a jelenlegi helyzetet egyfajta végső erőpróbaként értelmezve a kampány vége felé haladva a pártok igyekeznek minden lehetséges eszközt bevetni a mandátumok maximalizálása és erejük bizonyítása érdekében.

Teljes cikk

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Sokan, de nem elegen – a Nemzeti Front veresége a regionális választások második fordulójában

2015. december 14.

December 6-án a francia regionális választások első fordulója, a radikális Nemzeti Front elsöprő győzelmét eredményezte. A 13 régióból 6 esetében az első helyet a front listája szerezte meg, miközben a republikánusok és a szocialisták a maradék 7 régión 4-3 arányban osztoztak. Az eredmény valósággal sokkolta a franciákat mindannak ellenére, hogy a Nemzeti Front drasztikus megerősödése mindenki által elkönyvelt ténynek számított. A második forduló azonban a harmadik helyes szocialista visszalépéseknek, valamint a demokratikus erők mozgósításának köszönhetően gátat szabott a Nemzeti Front előretörésének, így Le Pen és pártja győztes régió nélkül kénytelen zárni a választási küzdelmeket.

Kétség sem férhet hozzá, hogy 2015. december 6-a a demokratikus Franciaország politikai évkönyveiben tragikus sorsfordulóként lesz feltüntetve. A szélsőséges nézeteket valló Nemzeti Front ugyanis a 2014-es európai parlamenti választásokon elért 25 százalékos győzelmét követően 27,73 százalékkal - a republikánusokat és a szocialistákat országos összesítésben megelőzve - a regionális választások első fordulóját is megnyerte. A másnap reggel megjelenő napilapok vezércikkei az eredmények traumatikus hatása alatt össztársadalmi sokkról, valamint az egyre súlyosabbá váló demokratikus deficitről tudósítottak, miközben mindenki arra próbált választ találni, hogy milyen tényezők vezethettek a Nemzeti Front rendkívüli választási sikeréhez.

Teljes cikk