párbeszéd” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Repülő szőnyeg helyett

2015. január 30.

A januárnak a diplomáciában az év végi ünnepek utáni ébredezéssel, témák átgondolásával, rendszerezésével, tervezéssel kellene telnie. Spanyolországban például a Vízkereszt az igazán hagyományos ünnep, a gyerekek is akkor kapják az ajándékokat; eseményeket csak január közepétől addig még véletlenül sem indul el senki a munkahelye irányába. Mindez általában Brüsszelen is meglátszik; komolyabb szerveznek, az Európai Parlament és a Tanács fórumai is akkortól üléseznek, hisz a 28 tagállam csak addigra lesz harcképes.

Ez a menetrend borult fel a párizsi merényletekkel.  Emberéletek kioltásával Európa szívét érte a támadás, s nem csak a helyszín révén, hanem az alapvető emberi jog, a szólásszabadság kiirtásának szándéka miatt. Attól függetlenül, hogy ki mennyire tudott azonosulni a Charlie Hebdo szellemiségével, ki mennyire szerette vagy sem, amit a lap képviselt, az Európai Unió egységesen lépett fel és mondott nemet az erőszakra. Imponáló látványt nyújtott a kart karba öltve menetelő állam- és kormányfők hada. Ha rettenetes volt is az alkalom, de arról szólt, Európának, ha bajban van, helyén van az esze és a szíve. Persze jelentek meg felhangok az európai sajtóban, hogy kinek nem kellett volna ott lennie az eseményen, de a XXI. század szabad világában ennek inkább az ellenkezőjén kellett volna csodálkozni. „Nem engedhetjük, hogy különbséget tegyünk az országok között és stigmatizáljunk egyeseket” – szólt nagyon egyértelműen a francia köztársasági elnöki nyilatkozat.

Teljes cikk

dr. Birkás Antal

politológus, evangélikus teológus

Civilizációk harca, vagy vallások párbeszéde?

2015. november 08.

A nemzetközi kapcsolatok elméletének az irodalmában két koncepció honosodott meg. Az első a „régebbi”, inkább jogi-politikai filozófiai jellegű felfogás, amely a nemzetközi kapcsolatok világát alapvetően államközi kapcsolatok világaként értelmezi. E felfogásban a döntő szerep a nemzetállamoké. A másik felfogás számol a világ összetettségével: az államok mellett a különböző integrációknak, a nagy transznacionális cégeknek, bankoknak, de maguknak az egyházaknak a súlyával is. Elkerülhetetlen az egyházak, vallások szerepének a megismerése, vizsgálata világunk jövője, békéje szempontjából.

Párbeszéd nélkül ugyanis nem lehet békés, egymásra figyelő és egymást megértő, elfogadó világot építeni: a vallásokon belüli és közötti párbeszéd ösztönző módon hat a kultúrák és a nemzetek közötti párbeszédre is. E párbeszédnek adott óriási lendületet a Nostra aetate kezdetű nyilatkozat, amelyet éppen 50 évvel ezelőtt fogadtak el a II. Vatikáni Zsinat legvégén, 1965-ben. E nyilatkozat új alapokra helyezte a római katolikus egyház és a más vallásúak viszonyát: a dokumentum arra buzdította és buzdítja ma is a római katolikus híveket, hogy ismerjék el a más vallásokban meglévő igazságot, ill. hogy működjenek együtt a nem keresztény vallások híveivel.

Teljes cikk