olimpia” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Erdei Flóra

Média/kommunikáció szakirányos hallgató, Mathias Corvinus Collegium

Olimpiát Budapesten!

2015. június 15.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) múlt szerdai közgyűlésén úgy döntött, hogy támogatja a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását. Kezd tehát komolyabbra fordulni olimpiai pályázatunk ügye, éppen ezért érdemes felidézni a más országok pályázataihoz kapcsolódó híreket is. Az eddigi tapasztalatok alapján nyilvánvaló, hogy egy ország számára elengedhetetlen az olyan tudatos sportdiplomáciai stratégia megtervezése, mellyel az állampolgárok is azonosulni tudnak. Úgy tűnik azonban, hogy – ebből a szempontból legalábbis - az Egyesült Államok magas szinten működő „sportgépezetébe” egy kis porszem kerülhetett a 2024-es olimpiai pályázat kapcsán. Az Amerikai Olimpiai Bizottság (USOC) januárban ugyanis úgy döntött, hogy a lehetséges helyszínek közül Boston városát indítja a 2024-es ötkarikás játékok megrendezéséért folytatott versenyben. Maguk a bostoniak azonban korántsem állnak egy emberként a kezdeményezés mögé.

A döntéshozó testület szavazásán a keleti parti nagyváros olyan metropoliszokat utasított maga mögé, mint Los Angeles, San Francisco vagy épp Washington. Ezzel szemben a márciusi közvélemény-kutatás szerint a város lakóinak mindössze 36%-a támogatja a pályázatot, mintegy fele pedig egyenesen ellenzi azt. Az amerikai sportdiplomaták helyzetét nehezíti a Nemzetközi Olimpia Bizottság új határozata, melynek értelmében egy pályázat végső sikerének alapfeltétele az esemény honi támogatottsága. A pártfogás hiányát a Boston 2024 nevet viselő szervezőbizottság is érzi, ezért a szervezet élén nemrég személyi változás történt. John Fish üzletembert Steve Pagliuca, a Celtics kosárlabdacsapat társtulajdonosa váltotta. Fish sikerrel vette az indulási jog kiharcolásához vezető út akadályait - kamatoztatva kiterjedt, főként az építőiparban meglévő üzleti kapcsolatait. Azonban a következő, legalább ilyen fontos lépés – a közvélemény megnyerése – már túl nagy falatnak bizonyult számára. Mivel utódja sokkal empatikusabb vezető hírében áll, a bostoni szervezők okkal reménykednek a támogatottság növekedésében.

Teljes cikk

Erdei Flóra

Média/kommunikáció szakirányos hallgató, Mathias Corvinus Collegium

Olimpiai pályázat - illusztris társaságban

2015. szeptember 01.

Budapesttel együtt eddig öt helyszín jelezte részvételét a 2024-es Nyári Olimpiai Játékok rendezési jogáért folyó versenyben. Fővárosunkon kívül biztos pályázóként tekinthetünk Hamburg, Róma, Párizs és Torontó nagyvárosaira. Emellett Baku illetve a nemrég visszavonulót fújó Boston helyett amerikai források szerint Los Angeles fontolgatja a pályázást. Sok idejük azonban már nem maradt az illetékes olimpiai bizottságoknak; szeptember 15-ig, azaz nagyjából két héten belül véglegesíteniük kell indulási szándékukat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két év múlva, 2017 szeptemberében a perui Limában hirdeti ki a 9 év múlva esedékes játékok házigazdáját. Közelmúltban hozott határozatában a NOB eltörölte a szűkített listát, azaz az eredeti jelöltek végig versenyben maradnak. Az olimpiai bizottság így előzné meg a gazdasági és politikai okokból történő visszalépéseket, melyek sok bonyodalmat okoztak többek között a 2022-es téli játékok helyszínének kiválasztása során. Az eredetileg München-t kandidáló németek ugyanis kénytelenek voltak visszakozni, ugyanis a 2013-as népszavazáson az állampolgárok többsége elutasította, hogy a bajor város adjon otthont a téli sportok legfontosabb seregszemléjének.

Teljes cikk