olajár” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Aki nem lép egyszerre...

2015. február 05.

A Nemzetközi Energia Ügynökség World Energy Outlook címmel minden évben közreadja az energiaiparra vonatkozó globális előrejelzéseit tartalmazó kiadványát. Ennek főbb megállapításait január közepén a magyarországi szakértőknek - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében - Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza foglalta össze. Előadásának egyik legfontosabb megállapítása az a már-már közhelyszerűnek tűnő gondolat volt, hogy az energiabiztonság szempontjából is fontos lenne az európai energiarendszerek magasabb szintű integrációja.

Érdemes kicsit körbejárnunk a témát, hogy megértsük, miről is van szó valójában. Az idei kitekintés egyik fő üzenete, hogy az energiapiacok pillanatnyi nyugalma nem szabad, hogy elfeledtesse velünk az előttünk álló út nehézségeit. A Közép-Kelet tartósan fennálló felfordulása kétségeket ébreszt az olajellátás jövőbeni egyensúlya tekintetében. Folyamatos vitákat tapasztalunk Európa gázellátásának biztonsága kérdésében is.
Az igazi kérdés: Európa közepén csak sodródni akarunk az eseményekkel, vagy a politika képes lesz befolyásolni az energia világában zajló változásokat?

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Gáz van. De ettől még gáz van.

2016. február 17.

Elképesztő intenzitással pörög a pesszimista jövendőmondás az elmúlt hónapokban. Szinte mindenki azt firtatja, vajon mikor csap le a következő világválság, miközben olyan szalagcímek áradata zúdul ránk, amitől 2007-ben talán még fejvesztve rohantunk volna a legközelebbi szupermarketbe feltankolni az otthoni készleteket, mielőtt beüt a krach. Azóta annyi történt csak, hogy megedződtünk. Ugyan ki kapná fel a fejét ma arra, hogy Oroszország villámháborúba keveredik Grúziával, miközben Ukrajnában háborúzik kereken két esztendeje. Ki kezdene el tartós élelmiszert raktározni a Sivatagi Vihar című valóságshow-t nézve, miközben manapság Szíriában éppen lángba borul minden? Megkérgesített bennünket a 8 éve tartó válság.

Az olajáron, annak volatilitásán elmélkedni felesleges. Egyetlen világpolitikai esemény (pl. a Hormuzi-szoros lezárása) azonnal az egekbe tudja lökni az árat. Sőt, le sem kell zárni, csak olyan mértékig fűteni a Szíriában begyújtott kazánt, hogy például a szaúdi-iráni ellentét fokozódása miatt a biztosítótársaságok ne vállalják az olajszállítmányok biztosítását. Ugyanis senki nem indít el egy 100 millió dollárt érő szállítmányt biztosítás nélkül. De megeshet a másik véglet is, és a kínai gazdasági modell látványos összeomlása évekre konzerválhatja a 20-30 dollár környéki árszintet. Miután pedig sem a termelési, sem a fogyasztási oldalon nem látszik egy évtizedre előre, hogy bármilyen szignifikáns esemény történne, ami a mai kb. 95 millió hordós napi fogyasztást feltornászná mondjuk 110 millióra, vagy egy 80 millió hordós termelői szűk keresztmetszet lépne fel, így a következő években hozzászokhatunk, hogy az olaj ára elképesztő mértékben változhat nagyon rövid időn belül.

Teljes cikk

Vidovics Bálint

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok szakértő

Szaúd-Arábia mozgásban

2016. március 02.

Február 14-én Szaúd-Arábia bejelentette, hogy repülőket vezényel a szír határ közelében található törökországi Incirlik légitámaszpontra, továbbá Törökországhoz csatlakozva kifejezte részvételi szándékát egy esetleges szárazföldi hadműveletben. A szíriai konfliktusba történő közvetlen katonai beavatkozás hivatalosan az Iszlám Állam ellen irányul, sokatmondó lehet azonban a szaúdi külügyminiszter CNN-nek adott nyilatkozata*: „Bassár al-Aszad távozni fog, efelől ne legyen kétség. Vagy távozik egy politikai folyamat eredményeképpen, vagy erővel lesz eltávolítva.”

A szaúdiak hivatalos szándékai nem állnak ellentétben a müncheni biztonságpolitikai konferencia alatt született megállapodással. A John Kerry amerikai, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, továbbá a polgárháborúban érintett regionális hatalmak közötti egyezség – amely az ellenségeskedések egy héten belül történő felfüggesztéséről szól – ugyanis nem vonatkozik az Iszlám Állam és az Al-Nuszra Front elleni támadásokra. Valójában azonban Szaúd-Arábia lépése fenyegető jelzés Bashar al-Aszad és szövetségesei számára. Aszad az AFP hírügynökségnek nyilatkozva ki is fejezte aggodalmát a török és szaúdi intervenció kockázata miatt, a szír elnököt támogató Hezbollah vezetője szerint pedig Szaúd-Arábiának és Törökországnak az Iszlám Állam elleni harcot csupán ürügyként használva az a célja, hogy megvesse a lábát Szíriában.

Teljes cikk