napelem” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Energia, ami már olcsóbb Európában

2015. február 09.

Széles körben is jól ismert, hogy a hazai és európai energiaárak az utóbbi időben jelentősen, akár többszörösen is meghaladhatják a gazdasági értelemben véve versenytárs térségekben fizetett mértéket. Az ennek következményeként jelentkező versenyhátrány megszüntetése, vagy legalábbis csökkentése alapvető kihívás a hazai és európai közösségi energiapolitika számára.

Vannak azonban figyelmet érdemlő ellenpéldák is. Ilyeneket találhatunk a ’The International Renewable Energy Agency (IRENA)’ által közelmúltban közzétett éves jelentésében. A napelemekkel előállított háztartási villamos energia költsége Németországban hosszabb ideje csak mintegy fele az Egyesült Államokban tapasztaltaknak.

A jelenségre egyébként éles szemű szakértők már néhány éve felfigyeltek. A témában készült elemzésből a következőket találtam kiemelésre érdemesnek.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Klímacsúcs: zöldül Amerika, zöldül a világ

2015. december 18.

Az elmúlt héten jelentős eredménnyel zárult 195 ország részvételével a párizsi klímacsúcs. A világ országai megállapodtak egy öt évente felülvizsgálandó keretrendszerben, amely a globális felmelegedést 2 Celsius fok alatt tarja. Az egyezmény leszögezi, hogy a káros anyag kibocsátás csökkentésében a fejlett országoknak kell élen járnia, saját csökkentési erőfeszítéseik kiterjesztésével és a fejlődő országok ilyen irányú támogatásával, évente 100 milliárd USA dollárt meghaladó mértékben. Igaz, az Egyesült Államok szenátusa valószínűleg nem ratifikálja az egyezményt, - ahogy a korábbi, kyotói jegyzőkönyvet sem tette- viszont az adminisztráció az egyezmény elvei alapján fog döntéseket hozni.

Ezen döntéseket megelőzve viszont dübörögve zöldül az amerikai áramtermelés ugyanis új növekedési csúcs beállítására készül az idei évben a naperőmű iparág. A harmadik negyedév adatai alapján készült jelentés szerint a naperőművek beépített teljesítménye az idén jelentősen meghaladja a 25 GW-ot. Ez utóbbi mérték csaknem 4-szerese a magyar villamos energia rendszer éves csúcsterhelésének. Ugyancsak impresszív szám, hogy ez a mennyiségű „napenergia” több, mint  4 millió amerikai háztartás villamos energia igényének kiszolgálására elegendő.

Teljes cikk