marossevcovic” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Energiaunió –avagy Szén és Acélközösség 2.0?

2015. február 26.

Az Európai Bizottság Energiaunióra vonatkozó javaslatának hivatalos bemutató videója* Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én elhangzott, híressé vált nyilatkozatának egyik kulcsmondatával indul: „Európát nem lehet egy csapásra felépíteni, sem pusztán valamely közös szerkezet kialakításával integrálni. Konkrét lépésekre, de mindenekelőtt a tényleges szolidaritás megteremtésére van szükség.” De vajon helyes-e párhuzamot vonni az Európai Szén- és Acélközösség, s így végső soron az Európai Unió létrehozását eredményező kezdeményezés és a most közzétett javaslatcsomag között?

Ha a kezelendő problémát tekintjük, első pillantásra nem nehéz hasonlóságokat felfedeznünk. Annak idején, a német szénhez és kokszhoz történő hozzáférés biztosítása nélkül nem sok remény látszott a francia gazdaság sikeres helyreállítására. A Schuman-tervet ma igazi diplomáciai forradalomként tartják számon, még ha öt év kellett is a kidolgozásához.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Unió az unióban?

2015. június 17.

Június 8-i találkozójukon az EU energia miniszterei érezhető óvatossággal, egészében azonban mégis jóváhagyták a márciusban meghirdetett energiaunió-kezdeményezést. Ez önmagában nem hír, de a találkozón történt más is: szomszédos országok jelentős csoportjai aláírtak közös nyilatkozatokat, illetve megállapodásokat a regionális együttműködés erősítéséről. Hogy is van ez? Csak összejövünk vagy talán együtt is haladunk?

A luxemburgi találkozó volt az első hivatalos energia miniszteri egyeztetés az energiaunióról. Márciusban Rigában a téma csak informális jelleggel volt terítéken. A tagállamok viszonylag nagy csoportja ezt az eseményt választotta az időközben intenzíven folytatott regionális egyeztetések eredményeinek hivatalos rögzítésére és közzétételére is. Az Európai Unió tisztségviselői korábban is, de a lett elnökség a közelmúltban is ismétlődően felhívta a figyelmet a regionális együttműködéseknek a piaci integráció folyamatában betöltött kulcsszerepére. A múlt heti események bizonyos értelemben mégis meglepetést okoztak.

Teljes cikk