marianorajoy” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Járt utat a járatlanért? Spanyolország biztonsági játékkal újra középre tart

2016. június 29.

A kétszeres címvédő spanyoloknak tegnap Olaszország jóvoltából befejeződött a foci EB, s az okokat legalább annyian s olyan terjedelemben elemzik, mint a vasárnap esti választások meglepetés erejével ható végeredményét. Június 26-a győztese kétség kívül a 2011 óta abszolút többséggel hatalmon levő Néppárt (PP); decemberhez képest hétszázezerrel több szavazatot kapott, így 13 plusz mandátummal 137-re tett szert a 350 tagú Kongresszusban. A baloldal és a liberálisok teret vesztettek, a hagyományos közép, ha enyhén is, de erősödött. Ám hogy milyen kormány jön ki ebből, még senki nem tudja.

Az Ibériai-félsziget lakóit azért szólították újra az urnákhoz, mert a téli választások eredményéből öt hónap próbálkozás után sem állt össze a parlamenti kirakósjáték. Súlyos véráldozattal, de nyert akkor a PP; legelutasítottabb pártként (ne felejtsük, nekik jutott a szocialista Zapatero-kormány utáni romeltakarítás, s Spanyolország visszarántása a pénzügyi szakadék széléről) azonban senki nem akart nemhogy koalícióra lépni velük, de még csak megállapodni sem. Így aztán Mariano Rajoy miniszterelnök, bölcs módon, meg sem próbálta a kormányalakítást. A feladatnak nekiugrott a második helyezett szocialisták (PSOE) első embere, Pedro Sanchez, de neki sem sikerült. A frissen bejutott liberális középpárttal, a Ciudadanos-szal (C’s) ugyan dűlőre jutott, de ez nem volt elegendő, elveszítette a parlamenti szavazást. Erősen kokettált a szélsőbaloldali, a fennálló rendszert alapjaiban megkérdőjelező, a lófarkas Pablo Iglesias által vezetett Podemosszal, de aztán a párt öregjei nem hagyták, hogy lepaktáljon velük. No meg ahhoz a liberálisoknak sem fűlött a foguk.

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Három a spanyol igazság?

2016. szeptember 05.

Nem tudom, hogy a spanyol népmesékben a hármas ugyanolyan bűvös szám-e, mint a mieinkben, mindenesetre a heti fejlemények alapján nem zárható ki, hogy a lassan egy éve húzódó kormányalakítás-képtelenséget ismét csak választásokkal próbálják majd meg feloldani. Immár harmadszor. Sőt, az is lehet, hogy pont szent Karácsony napján.

Mariano Rajoy 2015. december 20-a, az első választási kísérlet óta ügyvezető néppárti miniszterelnök Spanyolországban. Az akkori eredmények alapján – nyert, de nem eléggé, s nem kínálkozott egy koalíciós partner sem – így meg sem kísérelte, hogy beiktassák. Akkor a második helyezett szocialista (PSOE) Pedro Sanchez próbálkozott, miután megállapodott a Ciudadanos (Polgárok) nevű liberális párttal. Kettejüknek sem jött össze a szükséges mandátumszám a parlament alsóházában, a Kongresszusban, így aztán június 26-án újra az urnákhoz szólították a polgárokat. A Néppárt (PP) megerősödött, a baloldal gyengült, de a parlamenti matematika újfent megoldhatatlan feladvány elé állította az Ibériai-félsziget politikusait. Ezúttal Rajoy kötött szövetséget a C’s-szal: a 150 pontos megállapodásból 100 a tavaszi, szocialistákkal kötött paktumnak is része volt. Ebből is látszik, a liberálisok minden irányban nyitottak, de még ez is kevésnek bizonyult. A múlt szerdai első szavazáson még abszolút többség kellett volna, a péntekin az egyszerű is elegendő lett volna a miniszterelnök beiktatásához. De a szavazati arányok nem változtak: Rajoyra 170-en adták voksukat, 180-an pedig ellene voksoltak.

Teljes cikk