marcorubio” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Ki lesz Clinton ellenfele?

2015. november 10.

522 080 aláírás még az USA-ban sem kevés. Ez négy százaléka azoknak, akik a legutóbbi elnökválasztásokon leadták a voksukat. Ráadásul ezt a jókora méretű akciót egyetlen tévéműsor váltotta ki, az ikonikus Saturday Night Live, az NBC hálózat népszerű éjszakai show-ja, amelybe az elmúlt hétvégén visszatért az előválasztások republikánus fenegyereke, Donald Trump. Ismerve az eddigi nyilatkozatait, nem egyszerű eldönteni, hogy kik gyűjthették az aláírást, annyi csoportot sikerült már felhergelnie a szabad szájú ingatlanmogulnak. A legaktívabbaknak mégis a latinajkúak mutatkoznak*, ezt a mostani tiltakozást is ők szervezték.

Nem biztos, hogy az elnöki székért folyó küzdelemben helyes stratégia a latinokat magára haragítania bármelyik jelöltnek. A teljes lakosságban mért 17 százalékos arányuk még nem is olyan eget rengető, de ha azt nézzük, hogy ez az arány olyan kritikus nagyvárosokban, mint Los Angeles 45, vagy Miami 65 százalék, már inkább elgondolkodtató, hogy Trumpnak milyen politikai árat kell majd fizetnie viccesnek szánt megjegyzéseiért. Nyilván a szaporodó sértett közösségeknek is szerepe van abban, hogy a nyár közepe óta tartó stabil vezető pozíciója megingani látszik a harsány milliárdosnak. Lényegében befogta őt a fekete bőrű Ben Carson, és szépen jön felfelé a harmadik helyen az a Marco Rubio, aki rendkívül sokat erősödött különösen a Jeb Bush-sal folytatott floridai háziversenyben.

Teljes cikk

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Amerikai előválasztás: az establishment alkonya?

2016. február 02.

Ahhoz, hogy kicsit jobban megértsük, mi is történt február első napján az USA-ban, játsszunk el a gondolattal: mi lenne, ha az EU-ban is egyetlen végrehajtó hatalommal felruházott vezetőt választana a közösség? Mi lenne, ha egy hosszadalmas procedúrán keresztül dőlne el, hogy kik egyáltalán a jelöltek? És mi lenne, ha az egész unió lélegzetvisszafojtva figyelné, hogy például a Litvánok mindenki más előtt hogyan nyilvánítják ki akaratukat ebben a kérdésben? Merthogy Iowa, ahol az amerikai elnökválasztási verseny formálisan is megindul, kb. annyi lakost számlál, mint balti tagtársunk.

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, nekem kicsit nehezen megy ezt elképzelni. Mint ahogy nehezen értjük, mi is akar lenni a kaukusz vagy jelölőgyűlés, ez a jellemzően amerikai családias módszere annak, hogy a közös pártállású szomszédság összejöjjön, és a bizonytalanokat versengve győzködjék az egyes jelöltek mögött álló támogatók.

Teljes cikk