médiatörvény” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Nemzetbiztonság vagy sajtószabadság?

2015. augusztus 05.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Ugye emlékszünk még az öt évvel ezelőtti vitáinkra a sajtószabadságról? Bár mostanság már csak néhány Magyarországgal kapcsolatos publicisztikai sztereotípiákat ismételgető írásban találkozunk a váddal, az akkori viták, gesztusok, akciók mégis csak maradandó nyomot hagytak – azokban mindenképp, akik – mint én is – közvetlen közelről tapasztalhatták meg a médiatörvény által kiváltott nemzetközi reakciókat. Az egyeztetések az Európai Bizottsággal, melyek eredményeként 4 ponton kellett változtatni a szabályozáson, nem vetettek véget a polémiának, a szervezeti kérdések, a közmédia helyzete kapcsán évekig kellett még vitázni különböző fórumokon arról, hogy az új magyar törvény sérti-e, s ha igen, mennyire sérti a sajtószabadságot. Emlékszünk az üres címlappal megjelent napilapokra, az Európai Parlamentben letapasztott szájjal is cenzúrát kiáltó képviselőkre.

S ahogy az ember nolens volens elmerült az európai médiaszabályozás részleteiben, s persze ahogy az idő a különböző wiki- és egyéb leaks botrányokkal, kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvekkel egyre csak múlt, a médiatörvény néhány botrányosnak vélt részletéről kiderült, hogy – bár lehet, hogy olykor elnagyoltan lett megfogalmazva – világszerte ismert dilemmákra igyekszik választ adni, melyeket egy rövid kérdésben is össze lehet foglalni: Hogy egyeztethető össze a szabadság alapvető követelménye a biztonság alapvető igényével?

Teljes cikk

Kétfrontos harc a sajtószabadságért

2016. január 06.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

A szilveszter éji kölni incidens elhallgatása miatt a német közszolgálati televíziónak nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie a nézőktől. Már korábban is többször felmerült, hogy a német médiumok erősen migráció-barát szempontból tálalják az eseményeket, de ennyire nyilvánvalóan koncepciózus beavatkozást a hírszerkesztés szakmai szempontjaiba mindeddig nem sikerült tetten érni. Most, amikor a közszolgálati csatornákat érintő új lengyel médiatörvény kapcsán épp a német uniós biztos Günther Öttinger emeli fel a szavát leginkább, biztosra vehetjük, hogy érdekes vita van kibontakozóban a médiaszabadság természetrajzáról.

Az új lengyel médiatörvény nemzetközi visszhangját figyelve szinte szóról szóra ismétlődik meg mindaz, amit 2010 kora őszén mi is átéltünk. Akkor is luxemburgi külügyminiszter fújta meg először a jogállami trombitát, igaz, akkor nem a soros uniós elnökség nevében. Csakúgy, mint most, megszólalt Dunja Mijatovics, az EBESZ sajtószabadság-megbízottja, és persze jelentkezett az Európai Bizottság is: Timmermanns alelnök levelet írt, majd megszólalt a minap Öttinger biztos is, jelezve, hogy a Bizottság január 13-i ülésén napirendre kívánja tűzni a témát. A német kereszténydemokrata politikus – ilyet is láttunk már – fenyegető érvként előhúzta a híres-hírhedt jogállamiság-mechanizmus elindítását, előrevetítve Lengyelország szavazati jogának esetleges megvonását is. Déjà vu.

Teljes cikk