média” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Beköszöntő - ...csak össze ne törjön!

2015. január 29.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Nem gondoltam volna, hogy valaha is blogot fogok írni.

Mindig kicsit gyanakodva néztem azokra, akik gondolataikat folyamatosan meg akarták osztani a közvéleménnyel, ugyanakkor csodáltam is a merészségüket, hogy ezzel kiteszik magukat mindenféle kellemetlenkedő kommentárnak, megjegyzésnek. Különösen érvényes volt ez a külpolitika témakörére, talán azért is, mert a diplomácia eredendően kissé titokzatos volta miatt még kevésbé tűnt összeegyeztethetőnek a gyors kézzel odavetett blogbejegyzések műfaji elvárásaival.

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Katalónia választott – vagy mégsem?

2015. október 01.

Azt már megszoktuk, hogy választások után a versengő pártok mindegyike igyekszik a saját diadalaként feltüntetni a történteket. Ez Katalóniában sem történt másképp a vasárnapi voksolás után. A függetlenség-pártiaknak megvan a mandátumtöbbségük a katalán törvényhozásban, de a szavazatoknak csak kevesebb, mint a felét érték el, így az uniópártok szerint az önállósodás ügye kellő legitimáció hiányában halott. Ami bizonytalan, az a jövő, ami biztos: a Madridban kormányzó Néppárt (PP) hatalmasat bukott.

Katalónia az elmúlt húsz évben szívós munkával nevelte ki a függetlenségpártiak táborát. Túlnyomó többségük nem is katalán származású. A mára 7,5 millió lakosú spanyol tartományban az elszakadás hívei elsősorban a betelepülők közül kerülnek ki. Ahogy emlegetni szokták, a nyolc katalán vezetéknévvel rendelkezők (tehát tisztán katalánok, minden nagyszülő oldaláról) jórészt kettős identitásúak, s igen nehezen élik meg, hogy arra akarják rábírni őket, válasszanak a spanyol, illetve a katalán mivoltuk között. A polgárháborút követően (Barcelona a köztársaságpártiak fellegvára volt) sok munkás érkezett Katalóniába a szegényebb spanyol tartományokból, elsősorban Andalúziából, ami határozottan segítette Barcelona felemelkedését.

Teljes cikk