london” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

dr. Birkás Antal

politológus, evangélikus teológus

Krízis az anglikánoknál

2016. március 18.

Az Egyesült Királyság már nem keresztény ország többé – hirdették komolyabbnál komolyabb kiadványok már a múlt évezred legvégétől. A kérdést – hogy tudniillik az-e, vagy sem – eldönteni nem akarjuk, de a változások drámaiak: a számok mellett – amelyeket majd lentebb ismertetek – inkább csak egy személyes élmény elsőként: 2001-ben diákként tanulhattam Londonban, és a helyi anglikán gyülekezet alkalmaira jártam. A szomszédban egy másik keresztény felekezet árulta éppen a templomát, amelyet végül egy keleti vallás hívei vásároltak meg. Az eset sokkolt. Kicsit jobban utánajárva a helyzetnek döbbentem rá, hogy Anglia-szerte zárják be a templomokat, alakítják át őket hotellá, szórakozóhellyé vagy éppen más – nem keresztény – vallások szent helyeivé. Mi hát a helyzet?

A 2011-es népszámláláskor a lakosság 59 százaléka vallotta magát kereszténynek, 2001-ben ez a szám még 72 százalék volt! Az emberek ötöde pedig „vallástalan” - ez az adat 2001-ben még csak 15 százalék volt. Mindeközben az Anglikán Egyház tagsága és a rendszeresen templomba járók aránya még nagyobb arányban csökken. Nem véletlen, hogy többen megkérdőjelezik az államegyház létjogosultságát – köztük Keith Porteous Wood, a Nemzeti Szekuláris Társaság szóvivője.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

Asztalt borítani Brüsszelre?

2016. május 12.

Most, hogy Nagy Britanniában lezajlottak az önkormányzati választások, a kormány és a kampányszervezetek minden energiájukat az Európai Uniós tagságról szóló népszavazási kampánynak szentelhetik. A június 23-ra meghirdetett referendum vészesen közeleg, és a felmérések szerint még mindig megjósolhatatlan az eredmény. A maradást támogató kormány számára némi megnyugvást hozhat, hogy London új polgármestere – elődjével, Boris Johnsonnal szemben – szintén az uniós tagság fenntartása mellett kampányol.

Boris Johnson szembefordulása régi szövetségesével, David Cameronnal és a kormány hivatalos álláspontjával komoly lendületet adott az Unióból kilépők táborának – februári bejelentésére mindjárt be is zuhant a font árfolyama. Johnson nemcsak népszerű, de karizmatikus politikus is, ráadásul London polgármestereként a kilépők egyik legbefolyásosabb embere is volt. A múlt heti önkormányzati választások után azonban már csak a népszerűségére támaszkodhatnak az euroszkeptikusok.

Teljes cikk

Oláh Dániel

A Vezetőképző program hallgatója, Mathias Corvinus Collegium

Bársonyos elszakadás: hol lesz az új London?

2016. augusztus 16.

A brexit újraoszthatja a gazdasági szerepeket az európai nagyvárosok között. London, noha számos cikkben európai pénzügyi központként hivatkoznak rá, valójában évszázados múltú globális pénzügyi központ. A ranglistán* pedig szorosan követi New York, Hong Kong, Szingapúr vagy éppen Tokió. London globális és európai vezető szerepe eddig egymást erősítette, most azonban az európai szerep veszélybe került.

Korai azonban még azt gondolni, hogy London napjai meg vannak számlálva, a város ugyanis korábban lett a világ egyik pénzügyi központja, mint hogy az EU létrejött volna. London szerepét számos tényező együttes hatása alapozta meg, amelyeket senki sem tud a várostól elvenni. A legfontosabb talán a szerencse: a szigetországi lét hosszú évszázadokon keresztül biztosított viszonylag nyugodt kereskedelmet és zavartalan fejlődést. A földrajzi fekvés napjaink londoni közgazdászainak azzal a praktikus előnnyel is szolgál, hogy reggel New Yorkkal, délután pedig az ázsiai központokkal lehet kommunikálni; így London szó szerint is a pénzügyi világ közepének tekinthető. A 17. század végén az angol forradalom tetőpontja, a dicsőséges forradalom pedig megteremtette a joguralmat, korlátozva az államot és létrehozva a tulajdonjogok biztonságát. Ez a politikai innováció jelentős lépéselőnnyé vált, amely hamar vonzani kezdte Európa vallási üldözöttjeit, teret adva a pénzügyi innovációk kifejlődésének.

Teljes cikk