libanon” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Heckenast László

Újságíró, London

A kvóta-mantra ellenszere

2015. szeptember 18.

David Cameron brit miniszterelnök ismét bizonyította kitűnő politikai ütemérzékét. E hét elején ugyanis váratlanul Libanonba utazott, hogy első kézből kapjon képet a Szíriával szomszédos országban felállított menekülttáborról és az ott lakók életkörülményeiről. Az út időzítése nem véletlen, hiszen Theresa May belügyminiszter Brüsszelben épp ezen a napon érvelt a menekültkvóta-rendszer bevezetése ellen.

Cameron Beirutból helikopteren utazott a szír határtól nem messze, a Bekaa-völgyben létrehozott táborba. A négy millió lakosú Libanon 1,1 millió szírnek adott menedéket. Ezen kívül Jordániában és Törökországban is több millió menekült él, akiket az ENSZ Menekültügy Főbiztossága (UNHCR) igyekszik ellátni, nemzetközi támogatásokból. Ezekből az Egyesült Államok befizetései teszik ki a legnagyobb részt, de a második donor ország épp az Egyesült Királyság, amely 2012 óta 900 millió fonttal támogatta a menekültek ellátását, és a mostani út kapcsán további 100 millió fontot ígért erre a célra.

Teljes cikk

A német választópolgár szigora

2016. július 27.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Talán sokan emlékeznek még a jelenetre, ami bejárta a világsajtót: Reem, az akcentus nélkül németül beszélő libanoni palesztin kislány egy élő televíziós adásban panaszolta el Merkel kancellárnak, hogy – bár remekül integrálódott az elmúlt években - milyen igazságtalan is az, hogy őt a közeljövőben kiutasítják az országból. Szó szót követett, a kancellár igyekezett elmagyarázni azt, hogy „a politika néha nagyon kemény dolog”, hogy a menekültügyi eljárásokat fel kell gyorsítani”, és hogy „nem lehet mindenkit befogadni Németországba, aki a libanoni menekülttáborokból Németországba szeretne jönni”. A beszélgetést moderáló riporter megkérdezte, hogy vajon a kemény politikai meghozatalakor felidézi-e az ilyen kedves arcokat, mint Reem-é. A válasz persze igenlő volt, na de mégis... A kislány elsírta magát, ami persze a műsor menetét megakasztotta, Merkel odament a Reemhez, próbálta vígasztalni – hiába. Utána elmondta még, hogy 7-8 ezer kísérő nélküli fiatal érkezett az utóbbi időben, és hogy kétszázezer feldolgozatlan menekültügyi eset vár a hivatalnokokra. A kislány csak tovább pityergett, a kancellár a megszokott politikai bikkfanyelven sorolta a teendőket, ám a műsor vége felé ő is elérzékenyült.

A műsort követően se szeri, se száma nem volt a kancellár szívtelenségéről szóló negatív kommenteknek, ami a sajtó képviselőit arra indította, hogy alaposabban is utánanézzenek Reem és családja történetének. A beszélgetések mind a Willkommenskultur jegyében zajlottak, mígnem a Die Zeit riportere megkérdezte Reem véleményét a közel-keleti helyzetről. Ő pedig nemes egyszerűséggel csak annyit mondott, hogy bizony Izraelnek el kellene tűnnie a föld színéről. Ennyit a civilizációs akadályokat áthágni szándékozó integrációs törekvések mélyrétegeiről...

Teljes cikk