lemondás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Antiszemitizmus a francia kormányválság hátterében

2016. január 29.

2015 októbere óta Marseille városa a kultúrák összecsapásának színterévé, s így szimbolikus értelemben az európai életforma előretolt védőbástyájává vált. Az utóbbi 4 hónap során ugyanis az Európába tartó migránsok tömegei között beszivárgó radikális iszlamista terroristák a város zsidó lakossága ellen három támadást követtek el. A legnagyobb kétségbeesés közepette a marseille-i főrabbi a kipa nyilvános viselésének mellőzését tanácsolta híveinek, mindez azonban a zsidó közösség indulatainak felkorbácsolásán túl hosszú távon nem vezet eredményre. A helyzet kezelése érdekében François Hollande köztársasági elnök és Manuel Valls miniszterelnök harcias retorikát folytat a novemberi terrortámadást követően bejelentett alkotmánymódosítási javaslat érdekében, amely a terrorizmussal vádolt francia kettős állampolgárok közjogi szankcionálását rögzítené. A javaslat azonban az igazságügyi miniszter heves ellenzékisége miatt kormányválsághoz vezetett, ezért sokáig úgy tűnt, hogy a francia politikai elit a PC-retorika rabjaként képtelen lesz konzisztens választ nyújtani a francia társadalom számára. Az igazságügyi miniszter lemondása azonban új esélyt teremtett a kormány terrorizmusellenes küzdelmének kibontakozásához.

A három marseille-i támadás közül a legutóbbit január 12-én hajtotta végre egy kurd származású gimnazista, aki az Iszlám Állam nevében életlen bozótvágóval támadott meg egy utcán nyilvánosan kipát hordó zsidó tanárt. A merényletben a tanár a tompa fegyvertől ugyan csak könnyebb sérüléseket szenvedett, de a 70 ezer fős helyi zsidó közösség – mely a párizsi után az országban a második legnagyobb – mikrokozmoszában, az azt megelőző két támadással együtt súlyos pszichés válságot idézett elő. A városi főrabbi képességei pedig ebben a történelminek nevezhető helyzetben csak arra voltak elegendőek, hogy a közösségi összetartás erősítése helyett védekezésként a zsidó önazonosságot kifejező kipa nyíltszíni elrejtését javasolja. Mindennek következtében nem meglepő, hogy a mindennapi terrorizmus és az életképtelen vezetőik árnyékában a marseille-i zsidó közösségből egyre többen az elvándorlás, vagy helyesebben inkább az elmenekülés alternatíváját választják. Mindezzel feladják eddigi tradicionális létformájukat, helyüket pedig egy olyan kultúra veszi át, amely elődjével ellentétben a legkevesebb hajlandóságot sem mutatja az európai értékrend átvételére. Az igazi tragédiát azonban az jelenti, hogy ez a menekülési és átrendeződési folyamat a növekvő külvárosi muszlim népesség nyomása miatt az elmúlt évek viszonylatában is – igaz kisebb volumennel – érzékelhető volt, de ekkor még migrációs válság híján az eset nem érdemelt kitüntetett médiafigyelmet. Persze akkor még kevesebb átélt társadalmi trauma mellett könnyebb lett volna beavatkozni a konszolidált társadalmi helyzet biztosítása érdekében. Mára azonban az eszkalálódó körülmények következtében a kipát viselő zsidó állampolgárok szimbolikusan a marseille-i előőrs, azaz „avantgarde” védőivé, s ezzel együtt az egész francia társadalom szabadságjogainak megtestesítőivé emelkedtek.

Teljes cikk

Szalay-Bobrovniczky Vince

történész, Magyarország korábbi ausztriai nagykövete (2010-2014)

A következetlenség következménye: Faymann bukása

2016. május 10.

Werner Faymann osztrák kancellár 2016. május 9-én azonnali hatállyal lemondott a kormányfői és a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöki posztjáról. A bejelentés időpontja váratlan volt, a lemondásra ugyanakkor egy idő óta számítani lehetett. Mindeközben pedig zajlik Ausztria történetének eddig legérdekesebb választási kampánya, melynek során biztos, hogy olyan politikai hátterű elnök foglalja el a hivatalát a Hofburgban, amilyen államfője Ausztriának még nem volt. Vagy kék (szabadságpárti) vagy zöld. Felfordulás az osztrák politikában, kék-zöld foltokkal. Mi történik Ausztriában?

Faymann pragmatikus baloldali politikusnak számít. Politikai profilja nem mutat erős kontúrokat, de megbízhatóan, nagyobb megrázkódtatások nélkül  látta el a kormányfői feladatokat. Különösebb affinitása a külügyekhez soha nem volt, talán ezért is történhetett meg az, hogy pont egy ilyen kérdésben botlott el. Természetesen a menekültügyről van szó.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

A zavaros B(rexit) terv

2016. június 28.

Hétfőre előkerültek a váratlan Brexit győzelem után „eltűnt” brit politikusok, és az eredmény kihirdetését követő teljes bizonytalanság után kezd kirajzolódni a kép, hogy mik lesznek a következő lépések. De legjobb esetben is csak pár hónapra lehet előre látni, az Európai Unióból való kilépés folyamata pedig akár évekig is eltarthat.

A nagy-britanniai népszavazás kampányában az Unióban való maradást szorgalmazók többek között azzal érveltek, hogy a kilépés ugrás volna az ismeretlenbe. Azután bekövetkezett, amitől óva intettek, és mintha csak azt akarnák mondani, hogy ugye megmondtuk – nem mondtak szinte semmit. Egyedül Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere tűnt úgy, mint akinek van B-terve (B úgy is mint Brexit), az viszont nem szolgálta a közhangulat vagy éppen a piacok megnyugtatását.

Teljes cikk