kongresszus” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Heckenast László

Újságíró, London

Identitászavar a brit baloldalon

2015. szeptember 23.

Jövő héten a dél-angliai Brightonban tartja éves kongresszusát a brit Munkáspárt, amelyen máris felszínre kerülhetnek az alig két hete megválasztott új pártvezér, Jeremy Corbyn és párton belüli ellenfelei között feszülő ellentétek. Sőt, a jelek szerint az erősen baloldali érzelmű Corbyn megválasztását aktívan támogató szakszervezetek sem mindenben értenek vele egyet.

Jeremy Corbyn több mint harminc éve munkáspárti képviselő, de sem az ellenzéki árnyék-kormányokban, sem a Blair-Brown érában nem kapott szerepet. Mindig is „backbencher”, a parlamenti frakció hátsó padsoraiban ülő honatya volt, akit a láthatóan a pártfegyelem sem tudott  kordában tartani: az elmúlt öt évben a parlamenti szavazások egy negyedében a hivatalos pártvonallal ellentétesen voksolt.

Teljes cikk

Kongresszusi szezon II. Merkel bevette a kanyart – centrális erőtér Németországban

2015. december 17.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Sokan meglepődtek azon a hangos sikeren, amit a kancellár a kedden befejeződött kereszténydemokrata pártkongresszuson elmondott beszédével aratott. Pedig már hetekkel ezelőtt látható volt, hogy a „Sikerülni fog!” és a „Willkommenskultur” retorikai fordulatai mögött zajlik egy, a bevándorlási és az integrációs szabályokat szigorító törvényalkotási folyamat. Bár az időzítés így is nagyon kockázatos, a három 2016 márciusi tartományi választásig talán sikerül a csalódott jobboldali szavazókat is visszaédesgetni a CDU táborába, s ezzel a biztos háttérrel ráfordulni a 2017 őszi parlamenti választásokra. A taktika lényege világos: a befogadás kultúrájával továbbra is biztosítani azt az erkölcsi alapot, ami a II. Világháború utáni, immáron 25 éve egyesült Németország politikai mozgásterének záloga. A látványos többlet teher vállalásával elcsendesíteni azokat a kritikákat, amelyek az ország hatalmas export többletére, a belső kereslet visszatartására vonatkoznak. Biztosítani továbbá azoknak a politikusoknak és szavazóiknak a szimpátiáját, akikkel a CDU a közeljövőben koalíciós partnerként számolhat. Ezek pedig – tetszik, nem tetszik – a szociáldemokraták, vagy a zöldek.

Minden vezető politikusnak használ, ha veszi a fáradtságot, s a kinyilatkoztatás helyett megmagyarázza a politikáját. Merkel is ezt tette a kongresszuson. És persze további biztosíték a sikerre, ha ezt a világlátott külpolitikus tapasztalatkincsével teszi, aminek nem is minden gyöngyszemét kell a nép közé szórnia ahhoz, hogy a kritikus hangok csodálattól reszkető kórusokká változzanak. Az SPD kongresszusának a pártelnököt megszégyenítő végeredménye, és – micsoda véletlen – két, Angela Merkelt „az év emberének” megszavazó világlap közvetlenül a kongresszus előtti megjelenése, valamint Horst Seehofer Merkelt, a CSU kongresszusán szinte pellengérre állító jelenete összezárásra késztette a CDU-t, ahol egyébként a tagságnak nincs is igen más választása, mint beállni Merkel mögé.

Teljes cikk