kerítés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Kérdések a francia külügyminiszterhez

2015. augusztus 31.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Laurent Fabius francia külügyminiszter egy vasárnapi tévéműsorban a menekültügyről értekezett. A befogadás fontosságáról beszélt, majd kitért arra, hogy vannak olyan országok, amelyek nem akarnak a közös megoldás kialakításában részt venni, vagyis nem akarnak menekülteket befogadni.

Riporteri kérdésre, hogy mely országokról van is szó, kézmozdulataival is jelezte, hogy ott, valahol a keleti végeken vannak ilyen államok, majd újabb riporteri rákérdezésre, ami már konkrétan Magyarországra vonatkozott, kitört Fabiusből a felháborodás. Többször is nagyon komolynak minősítette a problémát, aláhúzva, hogy Magyarország nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket, fel kell számolni a kerítést, „amilyet még állatoknak sem csinálnak”, s az EU vezetőinek majd komoly és szigorú tárgyalásokat kell folytatnia a magyar kormánnyal.

Teljes cikk

Gyújtogató tűzoltás - Avagy miért is tüntetnek a Keletinél?

2015. szeptember 02.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

A németországi Hameln városában egy fiatal önkéntes tűzoltó Molotov-koktélt dobott egy menekültek által lakott épületre, majd – társaival együtt – az oltásban is részt vett. A szobában, ahova a csukott ablakon át a gyújtóbomba repült, egy zimbabwei anya aludt három gyermekével, akiknek az ijedtségen kívül szerencsére nem lett semmi bajuk.

A fenti abszurd eset persze kivételes, ugyanakkor magába sűríti azt a kettősséget, ami a migráció ügyének megítélésében, az arról való kommunikációban tapasztalható. Azon a bizonyos hétfő estén, amikor a magyar rendőrök levonulását követően a migránsok felszállhattak az Ausztria felé tartó vonatokra, egy bécsi tévéstúdióba voltam hivatalos.

Teljes cikk