környezetvédelem” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Megújuló energiák – több, mint úri huncutság?

2015. április 17.

A befektetők többet költöttek megújuló energiát használó erőműi kapacitásokra 2014-ben, mint bármely ezt megelőző évben. Az összeg 270 milliárd amerikai dollár, s az elmúlt tíz évben két trilliót fordítottak erre a célra, - mondja az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának március végén kiadott éves jelentése. Ráadásul nem a leggazdagabb és legfejlettebb országok az élenjárók. Mi áll a háttérben, s tanulhatunk-e belőle?

A tavalyi rekord két év megtorpanás után jelentkezett és 103 gigawatt tiszta villamos energia-forrás kapacitást eredményezett, ami mintegy tízszerese a magyar villamos energia rendszer teljes kapacitásának.

Figyelemre méltó, hogy a befektetési lista élén az előző évi ráfordításait negyven százalékkal növelő Kína áll. Több, mint kétszer annyit költött a célra, mint az Egyesült Államok vagy az őt szorosan követő Japán.

Kína még a 2012-ben közzé tett hivatalos energiapolitikai dokumentumában fogalmazta meg magának a kapcsolódó célokat és kötelezte el magát a megújuló energiák erőteljesen növekvő alkalmazása mellett. Ez év végére a tiszta villamos energiatermelő kapacitások 30%-ra emelését irányozták elő, szél- és napenergiával. Mindeközben kettőszáz járásban és ezer településen hoznak létre bemutató projekteket a helyi energiatermelés messzemenő alkalmazására.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Kína a környezetvédelem bajnoka?

2017. február 24.

Számos elemzés szól arról, hogy Donald Trump hivatalba lépésének és egy esetleges izolacionista fordulatnak egy járulékos nyertese lehet (Oroszország), valamintkét járulékos vesztese: az Európai Unió és a Kínai Népköztársaság. Utóbbi került Trump célkeresztjébe. Kína egyelőre még visszahúzódó és békés óriásként viselkedik a világpolitikában, ám egyre több katonai és biztonságpolitikai elemző veti fel egy lehetséges kínai-amerikai gazdasági háború eszkalálódásának, és fegyveres konfliktussá alakulásának lehetőségét. A Trump által kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadó, Steve Bannon például 2016 márciusában tett nyilatkozatában azt mondta, hogy tíz éven belül háborúra kerül sor az Egyesült Államok és Kína között.

Ha a legrosszabb talán nem is fenyegeti a világot, az nyilvánvaló, hogy az új amerikai adminisztráció protekcionista gazdaságpolitikája kiválthatja Kína haragját. Miközben a jelenlegi amerikai kormány, finoman szólva, szkeptikus a megújuló energiaforrásokkal szemben, a Kínai Népköztársaság eltökélt abban, hogy az energiaszektort minél nagyobb mértékben a megújulókra állítsa át. Peking bejelentése szerint 2,5 billió jüant, azaz 361 milliárd dollárt invesztálnak a közeljövőben a megújulókba. Kína tehát – elsősorban az iszonyú demográfiai nyomás hatására – más utakon jár, mint az újraiparosítás felé törekvő, 300 milliós Egyesült Államok. 2017 januárjában Kína felépítette és üzembe állította a világ legnagyobb naperőművét. A 27 négyzetkilométer kiterjedésű naperőmű megépítése 6 milliárd jüanba került. Mindez mutatja, hogy a Kínai Népköztársaság kormánya nem takarékoskodik, ha egy környezetkímélő, ezáltal hatékony és hangulatjavító beruházásáról van szó.

Teljes cikk