juppé” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Ki lesz Hollande utóda?

2016. április 04.

A 2015-ös év tapasztalatai sanyarú képet festenek Franciaország biztonságpolitikai állapotáról. Egy év leforgása alatt dzsihadista fegyveresek átlagosan havonta egy terrortámadást hajtottak végre, amelyekben 148 ember vesztette életét. Mindez a francia társadalmat a kontrollálatlanná vált migrációs válság idején állandósult rettegésbe és kilátástalanságba taszította. A helyzetet pedig csak súlyosbítja, hogy a francia kormány jól látható módon képtelen kézenfekvő megoldásokkal előállva hatékony fellépést tanúsítani. Ennek megfelelően a biztonságpolitikai állapotok helyreállítása a 2017-es elnökválasztásokon várhatóan győztes jobboldali republikánusokra vár. A kérdés csupán az, hogy a két nagy rivális, Sarkozy és Juppé közül ki fogja megörökölni ezt a „hazafias” feladatot.

Franciaország biztonságpolitikai helyzete az elmúlt egy év során drasztikus mértékű romláson esett át. Ez azonban nem kizárólag a januári és novemberi párizsi terrortámadások számlájára írható, ugyanis a Marseilles-i zsidó közösség tagjai ellen elkövetett utcai támadásokhoz hasonló vidéki merényletek a fenyegetettséget az ország teljes területén szétterítik, így lényegében még a legkisebb francia falu lakossága is az Iszlám Állam áldozatává válhat. A francia állampolgárok kitettségét pedig tovább erősíti, hogy az országban az egy év alatt elkövetett terrortámadások 2011-es zéró szintjükről 2013-ra háromra emelkedtek, amely 2015-ben évi 10 támadásban kulminált. Mindennek köszönhetően a Valeurs Actuelles magazin felmérése szerint mára a francia állampolgárok 88 százaléka állandósult félelemben él.

Teljes cikk

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Sarkozy és a végső győzelembe vetett (tév)hit

2016. október 19.

Közel egy hónap múlva a francia választópolgárok a jobboldali előválasztáson arról döntenek, hogy a jövő májusi elnökválasztáson ki képviselje politikai közösségük érdekeit. A kampány célegyenesében a jelöltek álláspontjaikat televíziós vitában is ütköztették, mely az ezzel párhuzamosan zajló amerikai elnökválasztás szellemi mélyrepüléséhez képest valódi felüdülésként értékelhető. A vita során mind a hét jelölt igyekezett legjobb formáját hozni, a statisztikák szerint azonban a támogatottsági arányok érdemben nem változtak. Eszerint az előválasztás legnagyobb esélyese továbbra is Alain Juppé, akiről Hollande és a baloldal újabb botrányai miatt egyre többen Franciaország következő elnökeként beszélnek. Mindez Sarkozy újrázási álmainak végét jelentheti.

A jobboldal előválasztási kampány célegyenesében a republikánus elnökjelöltek arra törekedett, hogy saját népszerűségük növelésével párhuzamosan olyan alternatívát nyújtsanak a változásra váró választópolgárok számára, mellyel a szocialista kormányzatból kiábrándult tömegek megszólításával politikai törésvonalakon átívelő, nemzeti választói közösséget lehet létrehozni. Ahogy Nicolas Sarkozy, illetve hozzá hasonlóan François Fillon volt miniszterelnök fogalmazott, a csendes többség képviselői szeretnének lenni, amely a jobboldali választóbázis mellett centristákat, kiábrándult szocialistákat, illetve mérsékelt nacionalistákat is magába foglal. Ez a retorika egyébként az előválasztás legnagyobb esélyesénél, Alain Juppénél is megjelenik, de a konszolidáltabb szellemiséget képviselő javaslataival Juppé elsősorban a balközép fele nyit, míg Sarkozy inkább a bizonytalan nemzeti frontos szavazók meggyőzésén dolgozik.

Teljes cikk