holokauszt” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Szól a kakas már – Brooklynban

2015. április 07.

Magyarországon akár a köz-, akár a magánbeszédben mindig is éreztem egyfajta túlzó óvatosságot, ha a zsidó közösség, a zsidó származás szóba került. Az New York-i tapasztalat azonban meglehetősen mást mutat.

Ebben a városban – az eltérő történelmi tapasztalatból ez érthető módon következik – sokkal oldottabban közelít mindenki a témához, nem számít udvariatlanságnak némi ismeretség után a származás felől érdeklődni. Ahol viszont nincs sok értelme ezt firtatni, az Brooklyn egyik-másik kerülete, amelyekben főként magyar származású haszid zsidók telepedtek le, és hoztak létre virágzó közösségeket. Ők ugyanis olyan szigorúan tartják a vallásuk minden szabályát, így a viseletre vonatkozóakat is, hogy már távolról nézve szembetűnő a hovatartozásuk.

Teljes cikk

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Saul fia – a döbbenet ereje

2015. június 02.

Nemes László ”Saul fia” című filmjének cannes-i sikere nagy művészi elismerés. De, amiről a film szól és amit a film üzen, jóval túlmutat ezen. A Holokausztról szóló egyik legmegrázóbb film, amelyet eddig forgattak. Intő példa ez az alkotás a Holokauszt-ipar képviselőinek: lehet úgy is a Shoáról szólni, hogy az katartikusan megrázó és egyértelműen igaz legyen. Szerencsés egybeesés, hogy 2015-ben Magyarország adja a Holokauszt emlékezés nemzetközi szervezetének (International Holocaust Rememberence Alliance) elnökségét. Hazánkat a Holokauszt megemlékezés módját illetően az elmúlt években sok igaztalan vád érte. Nemes László filmje, ezekre is válasz: a film költségeinek nagy részét a Magyar Nemzeti Filmalapon keresztül a magyar állam állta. A jóérzésű magyarok világában nem kérdés, hogy Auschwitz-Birkenau a legnagyobb magyar temető, és ennek méltó emlékművet kell állítani. A film ez lett.

A magyar filmművészetnek nagy sikere, hogy Nemes László első nagyjátékfilmje a „Saul fia” az ez évi cannes-i filmfesztiválon megkapta a Nagydíjat és a Nemzetközi Filmkritikusok Díját. Az európai elismerés olyan spekulációt is elindított Hollywoodban, hogy az Oscar díjig nincs is megállás. De ezt azért még ne kiabáljuk el! Az azonban tény, hogy a cannes-i zsüri az elismerést a film tartalmi, látványbeli és hangtechnikai értékeire adta (a legjobb hangmérnöki díjat is elvihette), és természetesen arra a katarzis-érzésre, amelyet a mű kivált a nézőkben. A „Saul fia” olyan remek és újszerű alkotás, hogy számos elemző a magyar film megújulásáról beszél.

Teljes cikk