határzár” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Törököt fogtunk - bazári alku Brüsszelben

2016. március 10.

Azt már megszokhattuk mostanában, hogy egy EU-csúcs nem hoz kézzel fogható eredményeket. Tavaly hatot is rendeztek csak a migrációs válság témájában anélkül, hogy valóban előremutató döntések születtek volna. De a hétfői uniós állam- és kormányfői találkozón elértek minden korábbinál hamarabb semmisültek meg, s okoztak az eddigieknél is nagyobb zűrzavart, felzúdulást. Ami annál is furcsább, mert elvileg 28 állam- és kormányfő egyetértése szükséges bármilyen csúcs közös nyilatkozatához. Az egyhangúság azonban már valóban csak elvileg követelmény: két kormányfő is, történetesen a magyar és a szlovák, szóbeli nyilatkozatot tett, azzal, hogy a szöveg bizonyos részét nem tudja támogatni, de nem is akarja megakadályozni az egésznek az elfogadását.

Davutoglu miniszterelnök hazafelé, Ankarába tartva, büszkeségtől dagadó kebellel nyilatkozta, hogy milyen jó üzletet kötött. Tényként kezelte, hogy Törökország júniusban megkapja a vízummentességet, felgyorsítják a csatlakozási tárgyalásokat és a decemberben bezsebelt 3 milliárd euró mellé kap további 3 milliárdot.

Teljes cikk

Győri Enikő

Magyarország madridi nagykövete, volt EU államtitkár

Európa - vasárnaptól tényleg zárva?

2016. március 20.

Az uniós állam- és kormányfők legutóbbi, március 7-ei paktum-tervezetét mind balról, mind jobbról már akkor kritizálták, amikor még jóformán ki sem jöttek a teremből a kontinens első számú vezetői. Komoly felzúdulást váltott ki baloldalon és az emberjogi, menekültügyi szervezetek részéről, hogy Brüsszel be kívánta húzni a féket, s a tömeges visszatoloncolások politikáját helyezte kilátásba. Az „egy illegális migránsért egy menekült szír befogadása” alkut pedig többen továbbra is ösztönzésként értelmezték, tehát hogy Törökországot pont abban teszi érdekeltté, hogy továbbra is engedje át az embereket Európa felé. A török igényeket a mostani csúcson sikerült kissé mérsékelni, a megállapodást pedig teletűzdelték garanciákkal, hogy egyetlen nemzetközi emberjogi norma se sérüljön. Már csak az a kérdés, csökkenni fog-e mindettől az ember-áradat.

Erdogan államfő elérte a gyakorlatban, amit ősszel az Unió erősen vonakodott papíron megadni neki: az uniós vezetők ugranak az első szavára. November óta a harmadik EU-török csúcsot tartották Brüsszelben, s közben még az együttműködés árát is sikerült egyre feljebb srófolnia. Hozzá kell azért tenni, most az állam- és kormányfők először saját körben egyeztettek, s nem kész tényként tálalták nekik a török követeléseket, mint tíz nappal korábban. Davotoglu miniszterelnökkel pedig Tusk Európai Tanács elnök tárgyalt, s csak amikor felszállt a fehér füst, akkor formalizálták a huszonnyolcak a megállapodást.

Teljes cikk