háború” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

A háború árnyéka

2015. november 27.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Amikor a párizsi öldöklés másnapján a francia köztársasági elnök háborúról beszélt, majd az Európai Unió alapszerződése 42. cikkely 7. bekezdésére hivatkozva segítséget kért a többi tagállamtól, már sejteni lehetett, hogy e soha korábban nem alkalmazott eljárással súlyos dilemma elé állítja az európai partnereket.

Hogy nagy a baj, az mindenki számára világos. Hogy az európai szolidaritás megkövetelésén kívül Hollande Moszkvában tett látogatása során még azzal az Oroszországgal is fegyverbarátságot köt, akinek – a krími megszállás miatt - nem sokkal ezelőtt még nem akartak eladni egy francia gyártású hadihajót, jelzi az elszánás mértékét. Hogy a NATO és az európai külügyminiszterek most mindent megtesznek annak érdekében, hogy az orosz gép lelövése miatt a török-orosz válság ne mélyüljön el, s legalább a remény meglegyen arra, hogy az Iszlám Állam elleni egységes fellépés reménye még él, annak jele, hogy pontosan tudják: krími megszállás, demokrácia-deficit, ide vagy oda: az „illiberális” államok együttes segítsége nélkül nem várható siker. Ez persze azt is jelenti, hogy tisztázni kell az Aszad-rezsimhez való általános viszonyt is.  A Kreml ravasz módon használja ki a szükség szülte presztizs-növekedést, Ankara pedig igyekszik alaposan megkérni az árát annak, hogy határőrizetének megerősítésével megakadályozza a migráció folytatódását. Hogy ez pontosan mit jelent, arról többet fogunk majd tudni a közelgő EU-Törökország csúcs után.

Teljes cikk

Hóvári János

külügyi szakértő, főigazgató

Aleppó elesett, az orosz nagykövetet megölték.

2016. december 21.

Aleppó elesett, adja hírül a „The Economist” e heti címlapjával is. Kommentálják a hírt rádiósok is világszerte, a TV-operatőröknek, fotósoknak és digitális felületeiknek köszönhetően a 21. századi világunk egyik legvéresebb katonai ütközetének szomorú képei mindenütt a világban ismertek lettek. Az a tény pedig, hogy egy török merénylő hétfőn lelőtte Andrej Karlov ankarai orosz nagykövetet, a szíriai nagyváros körüli nemzetközi küzdelemre is rávilágít.

Aleppó nem a szétlőtt 1956-os Budapestre, hanem az 1943-as Sztálingrádra vagy az 1945-ös Drzedára hasonlít. A Szabad Szír Hadsereg alakulatai a velük harcoló szunnita milíciákkal és családtagjaikkal menekülnek, ha tudnak hova: bujdokolnak a romváros falai között. Sorra adják fel hadállásaikat. Bassar Asszad elnök hadserege városrészről városrészre foglalja el a várost. A katonák és tisztjeik örömittasak: géppisztoly sorozataikkal hol menekülő katonákat, hol civileket ölnek. El-elrepül felettük egy-egy orosz repülőgép, hol azért, hogy bombázzon; hol azért, hogy csak felderítsen. Nélkülük Aleppó egyébként még állna, s a pusztítás sem lett volna ily hatalmas, ha pusztító bombáikat nem szórták volna naponta. Moszkvában és Teheránban győzelmi jelentéseket írnak és tervezik hol együtt, hol külön-külön, hol másokkal Szíria jövőjét.

Teljes cikk

Lorencsics Emese

iszlám és Közel-Kelet szakértő

Zűrzavaros Afganisztán

2017. február 10.

Közel tizenhat éve indította meg az Egyesült Államok kudarcba fulladt demokráciaépítő és terrorizmusellenes háborúját Afganisztánban. A folyamatos NATO-jelenlét ellenére szinte teljes az instabilitás az országban, amelyet a tálibok ellenállása és 2007 óta tartó reneszánsza mellett az Iszlám Állam jelenléte is fokoz. A környező hatalmak egyelőre ingadoznak a központi kormány és a tálibok támogatása között, mindenesetre az évtizedes próbálkozás és a felhasznált dollármilliárdok ellenére továbbra sem látszik a történet vége.

Az Egyesült Államok több pénzt költött az afganisztáni újjáépítésre, mint a második világháború után meghirdetett Marshall-terv keretében Európa talpra állítására. Míg a segély a programban részes európai országok esetében megalapozta a jólétet és a valódi újjáépítést, addig az Afganisztánba irányuló felfoghatatlan mértékű összegek nemhogy a céljukat nem érték el, hanem tovább szították az amúgy is kemény társadalmi ellentéteket és a mindenkori vezetés mélyen gyökerező korrumpálódásához vezettek.

Teljes cikk