globálismigrációsválság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Heckenast László

Újságíró, London

Hol nőnek még kerítések?

2015. augusztus 02.

A Nagy-Britanniát Európával összekötő csatornaalagút calais-i bejáratánál nap mint nap menekültek százai próbálják meg áttörni a biztonsági kordonokat, hogy azután az autókat és kamionokat szállító vonatokon vagy a járműveken belül elrejtőzve átjussanak a szigetországba. Az alagutat üzemeltető Eurotunnel közleményeiben „migráns aktivitásnak” nevezi az incidenseket, amelyek a turista szezon kellős közepén hatalmas fennakadásokat okoznak a forgalomban. A mostani válsághelyzet azonban korántsem egyik napról a másikra alakult ki.

Ez nem csupán Nagy-Britannia és Franciaország problémája, hanem „globális migrációs válság” írja a calais-i helyzetről Theresa May brit és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A Sunday Telegraphban megjelent közös cikkében a két politikus az európai és az afrikai államok segítségét kéri a krízis megoldásához. A múlt héten David Cameron brit miniszterelnök a Cobra kódnevű válságbizottságot is összehívta, majd pénteken telefonon konzultált François Hollande francia elnökkel. A britek extra rendőrkutyákkal, térfigyelő kamerákkal és speciális kerítésekkel igyekeznek segíteni a francia hatóságok munkáját, akik a jelek szerint már nem tudnak megbirkózni az alkalmanként több száz, de egyes becslések szerint ezernél is több menekült láthatóan egyre szervezettebb rohamaival.
A calais-i menekülttábor – a Dzsungel – különböző formákban már 2002 óta létezik. A francia hatóságok – részben a brit kormány nyomására – akkor zárták be a Nemzetközi Vöröskereszt sangatte-i befogadó állomását, és az ott élő menekültek a calais-i kikötő környéki erdőkben vertek tanyát. Céljuk már akkor is az volt, hogy a kamionokba rejtőzve illegálisan brit területre jussanak, ahol azután vagy azonnal menedékjogot kérnek, vagy a sok etnikumú nagyvárosokban könnyen elvegyülve illegális munkából tartják fenn magukat.

Teljes cikk

Kritika és osztriga Göteborgban

2015. szeptember 27.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Az idei göteborgi könyvvásár egyik vendégországa Magyarország volt. A másik Izland, de ez a magyar részvétellel ellentétben különösebben nem borzolta a kedélyeket, a vásári diskurzus az ő esetükben szinte kizárólag az irodalomra korlátozódott. A mi részvételünket számos vita előzte meg, ami összefügg azzal, hogy Skandináviából, s különösen Svédországból, az utóbbi öt évben több alkalommal is hallhattunk kritikus hangokat, akár a médiatörvényről, az alkotmányról, az antiszemitizmusról, vagy a demokrácia általános állapotáról volt szó. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által ellenünk indított (és nemrég végleg megszüntetett) eljárás zászlóvivői is svédek voltak. S noha voltak nemes közös feladatok is, mint a Wallenberg emlékév és számos olyan apróbb ügy, amelyben a svédországi magyar diaszpóra vagy a magyarországi svéd befektetők játszottak kulcsszerepet, újra és újra azt tapasztalhattuk, hogy valami furcsa morális felsőbbrendűség magabiztosságával tekintenek ránk Skandináviából.

Egy könyvvásár az a hely, ahol az egymást követő programok során az írástudóknak az a bizonyos sokat emlegetett felelőssége látványosan és kötelező érvénnyel megnyilvánul, hol hűvös előadótermekben, hol a standok zűrzavaros vásári hangzavarában. E felelősség az alapjáraton is folyamatosan moralizáló svéd közegben még hangsúlyosabban jelent meg, mivel a könyvvásár tematikai hangsúlya idén – hogy, hogy nem – a szólásszabadság volt. Ilyen körülmények között az elmúlt hetekben a migráció kapcsán elhíresült Magyarország képviseletében Svédországban vendégeskedni bátorság és humorérzék nélkül nem javallt.

Teljes cikk