gazprom” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Putyini áramlatok

2015. február 18.

Óriási várakozás előzte meg az orosz elnök budapesti látogatását. Majd miután elmaradtak a bombasztikus bejelentések, és inkább egy business-as-usual találkozó képe rajzolódott ki, az egész magyar közvéleményen érezhető volt némi csalódottság. Ám a sorok közt olvasva, egy-egy apróságnak tűnő, elejtett szó és mondat bizony nagy dolgokat vetít előre.

Kezdjük a gázszerződéssel. Nem köttetett új szerződés, de ezt iparági berkekben már régóta tudta mindenki. Nem is nagyon kell, hiszen az elmúlt években, az eredeti szerződés szerinti át nem vett gáz – amit ettől függetlenül ki kellene fizetnünk – még az évtized végéig is kitart. A költségvetésnek nagy könnyebbség, hogy ez a lebegtetett fizetési kötelezettség Vlagyimir Putyin szavai szerint megszűnik, és a fennmaradó gázmennyiség után csak akkor kell fizetnünk, ha le is szállítja a Gazprom. Mondjuk árról nem esett szó, amit technikai kérdésnek tituláltak a felek, de lássuk be, ez mégiscsak a sarokköve annak, hogy eldönthessük: ez a megállapodás jó vagy rossz nekünk.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Embar-GO?

2015. június 25.

A múlt héten együttműködési megállapodást kötött az E.ON-Gazprom-OMV-Shell négyes fogat, miszerint együtt építik meg az Északi Áramlat elnevezésű gázvezeték harmadik és negyedik szakaszát, a jövőben mintegy 55 mrd köbméter extra kapacitást biztosítva az orosz gáznak az európai piacon. Bár a meglévő vezetékmonstrum bővítéséről már évek óta hallani lehetett, mégis derült égből villámcsapásként érte az iparágat, még ha a sajtó nem is nagyon foglalkozik az üggyel.

Ez a megállapodás ugyanis alaposan felkavarja az egyébként is zavaros gázpiacot. Egyrészt ennél egyértelműbb jelzést nem is küldhetnének az energiamultik Brüsszelbe és Kijevbe, az ukrán válságot, és az oroszok elleni embargót tekintve. Másrészt azt is egyértelműen jelzi a megállapodás, hogy Moszkva mennyire pragmatikus tud lenni – már ha üzletről van szó. Harmadrészt az orosz gáz északi útvonalának ilyen mértékű bővítése bizony nem túl jó hír a mi régiónknak.

Teljes cikk

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Déli Áramlat - újratöltve

2016. március 25.

A 2014 decemberében Vlagyimir Putyin által lefújt Déli Áramlat gázvezeték újraélesztésén dolgozik Oroszország. Legalábbis erre enged következtetni az a néhány hete Rómában aláírt együttműködési megállapodás, melyet az orosz Gazprom, a görög Depa és az olasz Edison vezetői szignáltak. Az iparág túlnyomó része újabb politikai píárt sejt a megállapodásban, pedig több lehet mögötte, mint gondolnánk.

Az új terv felélesztené a Fekete-tenger alatt futó gázvezetéket Oroszországból Bulgáriába, ám szemben a Déli Áramlat eredeti terveivel, Várnából nem északi, hanem déli irányban, Görögország felé venné az útját, majd újra a tenger alatt folytatva azt, egészen az olasz csizmáig érne. Annyiban új még a projekt, hogy a Fekete-tenger-i szakasz kivételével az orosz fél utána a bolgár belső gázhálózat felturbózott szakaszára, a bolgár-görög interkonnektorra, majd egy régi vezetéktervre, a Poseidonra támaszkodva juttatná el az orosz gázt az európai piacra. Amellett, hogy ez egy összegében kisebb beruházás lenne, mint a lefújt nagy testvér, lényegesen jobban illeszkedne az európai energetikai reguláció rendszerébe, és egyben direktben versenyezne az egyetlen megmaradt déli korridor vezetékprojekttel, a Transz-Adriai Vezetékkel (TAP), mely azeri gázt szállítana Törökországon át Olaszországba. Éppen úgy, ahogyan a Déli Áramlat versenyzett anno a Nabucco vezetéktervvel.

Teljes cikk