g20” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Kumin Ferenc

New York-i főkonzul

Félhet-e az Egyesült Államok?

2015. november 22.

Megható volt a Marseillaise-t együtt énekelni, még akkor is, ha a teremben ülő legalább 15 ország diplomáciai képviselőinek és a közönség derékhadát adó New York-iaknak kicsit birkózni kellett a francia szöveggel. A nagy befolyású zsidó szervezet, az American Jewish Committee rendezett pár nappal a párizsi terrortámadást követően szolidaritási összejövetelt. Egymást követték a szenvedélyes és tényleg megható felszólalások, élükön kitűnő francia kollégámmal, akinek beszéde hűen tükrözte a franciák – általam feltételezett – pillanatnyi állapotát, ahogy egyszerre volt a lelke legmélyéig megbántva, ugyanakkor rettenetesen elszánt is a november 13-a estéjén megkezdett háború megvívására és megnyerésére.

Az esemény záró szónoka a házigazda zsidó szervezet ügyvezető igazgatója, David Harris volt, aki már egy nappal a terrortámadás után szenvedélyes szöveget tett közzé az AJC honlapján. Harris és szervezete nem hagyott szó nélkül egyetlen radikális iszlám csoport által elkövetett európai támadást sem, idén ez volt a harmadik ilyen összejövetelük, így a rendszeres vendégeknek már kialakulhatott egyfajta képe az érvek típusáról. Ilyen visszatérő elem az amerikai közbeszéd bírálata, amelynek liberális térfelén következetesen próbálják kerülni az „iszlám” fogalmát a terrorcselekményekkel összefüggésben.

Teljes cikk

Vidovics Bálint

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok szakértő

G20: Sok hűhó semmiért?

2016. szeptember 08.

Hétfőn fejeződött be a húsz legnagyobb gazdasággal rendelkező fejlett és fejlődő ország csúcstalálkozója a kínai Hangcsou városában. A nemzetközi gazdasági kormányzás elsőszámú fórumának szánt G20-as csoport ambiciózus célok újbóli napirendre tűzésével kívánta igazolni életre hívását; igazolás helyett azonban csak aláhúzni sikerült a szervezet funkciójával és jelentőségével kapcsolatos kérdőjeleket.

Inkluzív és innovatív fejlődés, olvasható a csúcstalálkozón hozott elhatározásokat taglaló kommünikében. Jelentsen ez bármit is, tehetnénk hozzá joggal. A G20 szerepével kapcsolatos értelmezési nehézségeket az idézett tárgyalási eredmények megfoghatatlanságán túl a nemzetközi sajtó tudósítása is jól jelzi. A média a csúcs ideje alatt megejtett bilaterális egyeztetések és az ekkorra időzített észak-koreai rakétakilövés mellett még a csinos kínai hoszteszek részéről a brit diplomatákra leselkedő kémveszélyt is fontosabbnak tartotta a húszak tárgyalásainál.

Teljes cikk

Heckenast László

Újságíró, London

Ki mit nyer - a Brexittel?

2016. szeptember 30.

Miközben világszerte sokan szeretnek lesajnálólan nyilatkozni a Brexitről, és azokról, akik az Egyesült Királyság kilépésére voksoltak a júniusi népszavazáson, a német Axel Springer médiabirodalom vezérigazgatója szerint a szigetország már három-öt éven belül jobb gazdasági pozícióba kerülhet azáltal, hogy lerázta magáról Brüsszel béklyóit. Egyelőre persze még azt sem lehet tudni, hogy mikor kezdődnek meg a kilépési tárgyalások, de a válás utáni helyzet előzetes megítélése jelentősen befolyásolhatja a britek tárgyalási stratégiáját.

Nagy-Britannia rosszul döntött, amikor az Unióból való kilépésre szavazott, mondta Barack Obama amerikai elnök a legutóbbi G20 csúcstalálkozón, Eric Schweitzer, a német kereskedelmi kamara elnöke pedig a brit gazdaságra nézve „igen negatív” hatásokra számít. A hazai Index a diplomáciai nyelv finom eleganciáját sutba dobva sommásan így fogalmazott: „ország így még nem szúrta tökön magát”. Az, hogy Brüsszel és a mind szorosabb európai integrációt szorgalmazó tagállamok is bolondnak nézik az angolokat, és mindenféle büntetésekkel fenyegetődznek, kevésbé meglepő, hiszen ebben a válásban mégiscsak ők a sértett felek. (Néha azonban olyan kijelentések is elhangzanak, amelyek a Lisszaboni helyett inkább a Varsó Szerződés stílusára emlékeztetnek. És abból, mint tudjuk, tényleg nem lehetett kilépni…)

Teljes cikk