francoisfillon” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Sarkozy, a vesztes királycsináló

2016. november 24.

Meggyőződésem, hogy a nyugati közvéleménykutató intézetek 2016-ot elátkozott évként fogják emlegetni. Kvázi készpénznek vett jóslataik hitelét ugyanis elsőként a Brexit kimenetele, majd Trump győzelmi esélyei kapcsán közölt kínosan fals előrejelzések drasztikusan kikezdték. Úgy tűnik, a hitelvesztési folyamatban a kegyelemdöfést a volt francia miniszterelnök, François Fillon földcsuszamlásszerű győzelme adja meg, mely a francia jobboldali előválasztás első fordulójához kapcsolódó összes latolgatást felborította. Nyilvánvalóvá vált: nincs tuti tipp és előre lejátszott meccs, csak kisebb vagy nagyobb odds. De mégis, Fillon esetében minek köszönhetjük a közvéleménykutatók ismételten tragikus leszereplését?

Franciaországban hosszas kampányt követően a történelmileg első jobboldali előválasztáson időközi eredményt hirdethetünk. A republikánus előválasztás első fordulóját a szavazatok 44,1 százalékának megszerzésével – a csupán harmadik helyre várt – François Fillon, volt miniszterelnök nyerte meg, aki győzelmével minden előrejelzésre rácáfolt. Vele szemben a végig garantált nyertesként emlegetett Alain Juppé bordeaux-i polgármester másodikként a voksok 28,6 százalékát zsebelhette be (ami nagyjából megfelel a prognózisoknak), míg Nicolas Sarkozy, volt köztársasági elnök a számára előirányzott 25-30 százalék helyett az előválasztási küzdelmet mindössze 20,6 százalékos eredménnyel a harmadik helyen zárta. A választási szabályok értelmében a második fordulóba Fillon és Juppé jutott tovább, míg Sarkozy számára a verseny itt véget ért. Sőt, vereségét követő sajtótájékoztatóján azonnali visszavonulását is bejelentette, így az immár 61 éves volt elnök méltóságteljes módon a szélesebb politikai ringből is kiszállt, s korára való tekintettel úgy tűnik, immár örökre.

Teljes cikk

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Fillon a francia jobboldal élén

2016. november 29.

Franciaországban a jobboldali előválasztási kampány befejeztével végeredményt hirdethetünk. A múlt vasárnap rendezett második fordulót a szavazatok 66,5 százalékának megszerzésével Sarkozy ex-miniszterelnöke, François Fillon nyerte, aki ezzel egyben a köztársasági elnöki cím legesélyesebb várományosává is avanzsált. De ne rohanjunk ennyire a dolgok elébe! A jövő májusi elnökválasztáig ugyanis még bőven lesz meglepetésekben részünk, s mint ahogy az előválasztás első fordulójában már megtapasztalhattuk, a közvéleménykutatási prognózisok épp hogy csak egy fabatkát érnek. Éppen ezért sokkal célravezetőbb, ha semmitmondó jövendőmondás helyett a konkrétumok ismeretében Fillon sikerének okait, várható intézkedéseit, valamint a kampányban rá váró kihívásokat térképezzük fel.

François Fillon a republikánus előválasztás mindkét fordulójának megnyerésével történelmi sikert aratott. Jelöltségét – első fordulós győzelmét követően – a második fordulóban 2,85 millió szavazó támogatásával sikerült bebiztosítania, mely már önmagában több a 2011-es baloldali előválasztáson megjelent 2,6 millió fős választói tömegnél. Vele szemben a sokáig nagy esélyesnek vélt Alain Juppé 33,5 százalékos eredménnyel csupán 1,45 millió szavazatra tett szert, ezzel a bordeaux-i polgármester látványos vereséget szenvedett.

Teljes cikk

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Baloldali illúziók, jobboldali önsorsrontás

2017. február 10.

Miközben Franciaország egyre nagyobb elnökválasztási lázban ég, a kampány januári fejleményei nem várt fordulatokat hoztak. Először is véget ért a baloldali előválasztási versengés, ahol eldőlt: a szocialista szavazók többsége a jelenleg regnáló szociálliberális eszmeiség helyett sokkal inkább a tradicionális szocialista értékek talaján kívánja a baloldal jövőjét újradefiniálni. Mindeközben az eddig legesélyesebbnek tartott jelölt, a republikánus François Fillon kampánya gellert kapott, miután hitvese fiktív munkavégzésért felvett jövedelem gyanúja miatt keveredett botrányba.

Januárban a francia közvélemény figyelme ismét a szocialisták felé fordult. Kormányzati botrány vagy népszerűtlen intézkedés helyett ezúttal a baloldali tábor előválasztási küzdelmének eseményei vitték a prímet, melyek a hét jelölt lendületes kampányának köszönhetően üde perceket csempésztek a Hollande-éra egyre dohosabbá váló hétköznapjaiba. Az már a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a baloldali előválasztást kvázi a szocialista pártcsalád szociálliberális és tradicionális szocialista szárnyai közti megmérettetésként értelmezhetjük, ahol a fő törésvonal a liberális vonulatot vivő ex-miniszterelnök, Manuel Valls, illetve a tradicionalista volt gazdasági miniszter, Arneaud Montebourg között fog húzódni. Azt is nagy valószínűséggel el lehetett mondani, hogy bármelyik irányzat is kerekedik felül, az alapvetően nem az elnökválasztás megnyerésére (erre az esélyek ugyanis elenyészőek), hanem azHollande által romokban hagyott szocialista tábor újraépítésére, valamint a 2022-es elnök- és parlamenti választásra történő felkészülésre fog mandátumot kapni.

Teljes cikk