fogyasztóvédelem” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Jamniczky Zsolt

Igazgatósági tag, E.ON Hungária Zrt.

Nem nyári lektűr

2015. július 28.

Az európai éghajlat- és energia politika alakításában illetékes tisztségviselők régen ígérték, az érdekelt szereplők pedig régen várták az Európai Bizottság nyári energiaügyi csomagját, amit július 15-én tettek közzé. Nézzük csak: a valóság mennyiben felel meg a várakozásnak?

A versenytárs térségekhez viszonyítva is magas és egyre csak növekvő európai energia árak, valamint az energiapiacok utóbbi időben felszínre került strukturális problémái nem hagynak sok kétséget a felől, hogy az energiaellátás rendkívül borús időket él át Európában. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a dolgok az eddigiek szerint nem folytathatók. Jó módszer ilyenkor az okok alapos feltárása, hiszen a hibákból való tanulás előfeltétele a tévedések elismerése.

Teljes cikk

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Mennyire (k)rémes a Nutella?

2017. március 07.

Szlovák kezdeményezésre a V4 kormányfők rendkívüli ülést tartottak. Az esemény apropóját azok a fogyasztóvédelmi vizsgálati eredmények adták, melyek szerint a multik közép-európai üzleteiben értékesített élelmiszerek a nyugati polcokon lévők színvonalától jelentős elmaradást mutatnak. A kormányfők eltökéltek abban, hogy uniós szinten élelmiszerbiztonsági szigorításokat harcoljanak ki, de a jelenlegi globális marketing trendek, valamint a gazdasági és jogi kötöttségek továbbra is a „minőségegyenlőtlenségi” világkép körvonalait mélyítik.

Mindebből kifejezetten úgy tűnik, hogy a visegrádi országok a migráció után az élelmiszerbiztonság terén is egységfrontot tudnak alkotni – ez persze a V4 erősítése szempontjából még kapóra is jön. Az élelmiszertesztek kínos eredményeiből ugyanis konkrétan bizonyítható, hogy Ausztriához képest a régiós piacainkon többek között a Nutella kevésbé krémes, a nápolyi kevésbé roppanós, a puding kevésbé sűrű, az egyes fűszerek kevesebb ízanyagot tartalmaznak, vagy alacsonyabb az élelmiszerek hústartalma. Egyszóval a kettős élelmiszermérce a közép-európai valóság tagadhatatlan részévé vált.

Teljes cikk