fehérház” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

dr. Birkás Antal

politológus, evangélikus teológus

Ferenc pápa a tengeren túlon

2015. szeptember 30.

Kicsoda Ferenc pápa? Ez a kérdés most – az egyházfő amerikai útját követően – még izgalmasabb és aktuálisabb, mint valaha. 2013 márciusa óta nevezték már őt radikálisnak, reformernek, sőt forradalmárnak is. Ki ő és mit üzent most az Amerikai Egyesült Államokból?

Ferenc – az első évszázad pápái közül néhányakat nem számítva – az első nem európai, az első a déli féltekéről, és az első jezsuita. Olyan rend tagja, amely nyitottságával, lelki és szellemi felkészültségével valóban a meglepetések emberévé tette. Olyan vezető, akinek a szavára figyelnek, és aki globális szinten tud erkölcsi tekintély lenni.

Teljes cikk

A „szabad világ vezetője” és az alfahímek

2017. március 20.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

Miután a bajor miniszterelnök Moszkvába látogatott, ahol Putyin elnök még a szokásosnál is szívélyesebben fogadta, Angela Merkel pénteken Washingtonba repült, ahol a fogadtatás már korántsem volt ilyen lelkes. S bár emberileg két egymástól inkább különböző politikust, mint amilyen a német kancellár és az amerikai elnök, szinte elképzelni sem lehet, azt hinné az ember, hogy az érdekek, a hivatal súlya, a helyzet komolysága valahogy felülírja ezt a különbözőséget. Még akkor is, ha az amerikai választási kampányban elég súlyos szavak hangzottak el Trump szájából Merkelről, mely fordulatok a magyarországi közéletből sem ismeretlenek a német kormányfővel kapcsolatban. Hogy Merkel menekültügyi politikájával lerombolja országát, szinte a legkevesebb volt. Ezen kívül az EU is gyakran megkapta a magáét, úgy is, hogy az unióból való kilépést sürgető politikusok emelkedtek piedesztálra Trump hevenyészett twitter üzeneteiben.

Persze Angela Merkel is látott már pályafutása során néhány alfahímet, így aligha rettent meg tárgyalópartnerétől, bár mondjuk így is kínos volt, amikor a fotósok kérésére megejtendő kézfogást Trump mintha nagyon nem akarta volna. Vagy amikor a Trumpék Obama idején történt lehallgatására vonatkozó kérdés érkezett, akkor az amerikai elnök látszólagos derűvel állapította meg, hogy ez a sors bizony összeköti őt Merkellel – utalva ezzel a kancellár mobiltelefonjának az amerikai titkosszolgálat által történt korábbi lehallgatásra.

Teljes cikk