fegyverkezés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Cseke Bence

MCC alumnus, nemzetközi kapcsolatok elemző

Lengyelország az „új hidegháború” árnyékában

2016. február 23.

Vitathatatlan, hogy a február közepén rendezett 52. müncheni biztonságpolitikai konferencia egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó beszéde Andrzej Duda lengyel köztársasági elnöké volt, aki felszólalásában a folyamatosan erősödő regionális orosz katonai jelenlétről, valamint a Dimitij Medvegyev orosz miniszterelnök által is említett „új hidegháború” eljöveteléről beszélt. A nyilatkozat valódi hírértékét azonban leginkább az egyre radikálisabbá váló oroszellenes lengyel retorika adta, ugyanis a háttérben konstans módon zajló biztonságpolitikai folyamatok már 2014-óta a térség újrafegyverkezési tendenciát vetítik elénk.

Az ukrajnai válság 2014 eleji eszkalálódását követően a lengyel politikai és katonai vezetés legfontosabb stratégiai célkitűzését Lengyelország biztonságának növelése jelenti, amely az ország szuverenitásának védelme mellett egyet jelent a NATO keleti határainak biztosításával is. Mindez az egyre látványosabban erősödő térségbeli orosz katonai jelenlét, valamint a lengyel nemzeti érdekek perspektívájából szemlélve evidenciának számít.

Teljes cikk

A két Korea és a nagyhatalmak

2016. február 28.

Prőhle Gergely

volt nagykövet

A holdújév napján, február 7-én fellőtt észak-koreai ballisztikus rakéta tovább fokozta azt a feszültséget, ami a térségben már korábban is érzékelhető volt, és aminek legfőbb oka a fiatal diktátor, Kim Dzsong Un alapvető tulajdonsága: a kiszámíthatatlanság. 2013-as hatalomra kerülése óta olvashattunk borzalmas kivégzésekről, a hatalmi eliten belüli leszámolásokról, melyek igazi okairól csak találgatni lehet. A Phenjanból érkező tudósítások hátborzongató időutazásnak tűnnek a legrémesebb sztálini időkbe, ami ha a legkorszerűbb kommunikációs eszközökön jelenik meg, még inkább abszurd anakronizmusnak tűnik. S bár a túlsúlyos Dzsong Un, az önmagának már-már istenkirálysági státuszt vindikáló Kim dinasztia legifjabb sarja – főleg Európából nézve – inkább viccfigurának tűnik, a látványos rakétaindítás újfent bizonyította, hogy sajnos többről van szó: egy regionális válsághelyzet kialakulásának lehetőségéről.

Az észak-dél-koreai határra érkező látogatót ezekben a napokban előre figyelmeztetik: évtizedek óta nem volt ilyen kiélezett a helyzet, s az ennek megfelelő teljes harckészültség váratlan helyzeteket eredményezhet – jelentsen is ez bármit.

Teljes cikk